Tradimus och Excellent blir störst på kundservice

Det blir inget med Excellents planerade börsintroduktion. Istället köps hela koncernernen av outsourcingföretaget Tradimus. Köpeskillingen är hemlig.
Det sammanslagna bolaget blir störst i Sverige på utkontrakterad kundservice.

När Lars G Mattsson tog över som koncernchef för Excellent efter Arne Weinz i augusti 2005, fick han uppdraget att ta bolaget till börsen före år 2010. Men de planerna läggs åt sidan.

Istället köper konkurrenten Tradimus nu hela verksamheten. Förvärvet avser koncernbolaget Excellent i sex länder samt it-konsultbolaget Halogen.

– Våra verksamheter kompletterar varandra väl. Vi är större än Tradimus på kundservice, men de har exempelvis finansiella tjänster och logistik i sin produktportfölj, förklarar Anneli Sundström, kommunikationsdirektör på Excellent.

Analysera överlappning

Anneli Sundström menar att affären ska ses som en sammanslagning av de båda företagen, även om det är Tradimus som köper Excellent. Men köpeskillingen vill hon inte avslöja.

Trots allt är det Talamus som nu håller i taktpinnen, när verksamheterna ska integreras.

– Den processen har redan startat och bör vara avslutad inom ett halvår, säger Anneli Sundström.

Det är framförallt i Sverige som de båda företagens verksamheter kan anses överlappa varandra. Så det är här som strukturen kan komma att påverkas.

Totalt har det nya Tradimus/Excellent 2 200 årsanställda och en årlig omsättning på 180 miljoner euro. Tradimus står för 120 miljoner euro trots att de kommer med färre anställda, 1 000 personer jämfört med 1 200 hos Excellent.

Fakta

Kort om ägarbilden

• Excellent ägs av det holländska börsbolaget KPN till 25 procent. Grundarna Arne Weinz, Patrik Winqvist och Johan Holm är fortfarande stora ägare och kommer att ha minoritetsposter även i det sammanslagna bolaget.

• Tradimus huvudägare är Nordic Capital och Volvo Technology Transfer.

• Det nya bolaget får därmed finansiella muskler för en internationell expansion.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.