Trådlös strömförsörjning av basstationer snart här

I förra veckan presenterade Nokia Siemens sina självförsörjande basstationer för mobilnät. De byggde på vind- och solkraft men de energikällorna passar inte på alla platser. Därför tittar nu aktörer i branschen på möjligheten att distribuera elkraft via luften för mobilnätsbyggande i avlägsna områden. Grävning av kraftkabel står idag för en betydande del av investeringskostnaderna.

Den aktuella tekniken bygger på högintensitetslaser som i inledande försök visat sig klara överföra tillräcklig effekt med små förluster från en basstation till en annan där en speciell fotocell omvandlar laserljuset till elektricitet.

Tekniken brottas dock fortfarande med en del problem.

– På grund av den höga effekten överlever tyvärr inte fåglar som korsar laserstrålen men eftersom tekniken främst är avsedd för oländiga områden räknar vi inte med att någon ska riskera att få en grillad gräsand i huvudet, berättar en av produktutvecklarna.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.