Trådlöst men inte sladdlöst Konftel in i dect-systemen

Vi har testat Konftel 200W, en konferenstelefon för trådlös anslutning. Perfekt om du har ett dect-system på kontoret eller ont om fasta, analoga telejack. Men sladden för strömförsörjning kommer du inte ifrån.

Konftel 200W tar i första hand sikte på de företag som redan har ett dect/gap-system installerat. Därför är listan på kompatibla system ganska lång: Ericsson, Alcatel, Nortel, Ascom, Philips och Siemens är några av tillverkarna. Konftel erbjuder även en dect-basstation som ett alternativ, och den använde vi under testet.

Räkna med lite pyssel första gången 200W ska användas. Då måste den nämligen registreras mot en basstation, maximalt kan fyra basstationer registreras i telefonen, och du kan behöva rådfråga den som administrerar dect-systemet på kontoret. I den medföljande snabbguiden beskrivs bara hur registreringen görs mot Konftels egen basstation, vilket var gjort på ett par minuter.

Därefter är det väldigt rätt fram att använda konferenstelefonen. Att ringa upp eller besvara samtal innebär inga konstigheter. Ljudet trimmas automatiskt efter rummets storlek och akustik, men kan även göras manuellt med en knapptryckning. Enheten har ett upptagningsområde på 30 kvadratmeter med de inbyggda mikrofonerna. Med externa mikrofoner anslutna går det att täcka in 70 kvadratmeter.

Saknar batteri

Ljudkvaliteten är helt i nivå med en trådansluten konferenstelefon från Konftel. 200W använder också ljudtekniken Omnisound med full duplex.

Poängen med en dect-konferenstelefon måste ju ändå vara att den enkelt kan flyttas med till valfri plats på kontoret. Och det kan 200W. Det är bara att dra ur strömsladden, ta sju hekto konferenstelefon i handen och gå.

Men du kan inte sätta dig var som helst. Det gäller att hitta en ny nätkontakt, för Konftel 200W har ingen batteriströmförsörjning. Det beror enligt Konftel på att en konferenstelefon inte är en personlig enhet och att det därför är stor risk att ingen tar ansvar för att hålla den laddad. Dessutom är folket på Konftel nog rädda för att behöva hamna i samma situation som Polycom, som har fått återkalla batterierna i sina trådlösa Soundstation2w.

///FAKTARUTA – typ…///

Konftel 200W

Listpris: 5 795 kronor exklusive moms.

Plus: Enkel att använda. Stöd för många olika dect-system.

Minus: Har inget laddningsbart batteri.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.