Trafikverket säljer sin it-enhet

Trafikverket vill sälja sin it-enhet Trafikverket ICT, i dagsläget Sveriges näst största telenätsägare. Men fibernäten tänker myndigheten själv behålla.

Trafikverket säljer sin it-enhet

Ute till försäljning är den del som driftar bredbandskapaciteten som dragits längs med järnvägen, affärsområdet cloud solutions systems och området ITS som utvecklar tjänster för transportsektorn. Det 13 000 kilometer långa fibernätet som har dragits längs med järnvägen är dock inte till salu.

Anledningen till avyttingen av it-enheten lär vara att Trafikverket bestämt sig för att konkurrensutsätta sin it.

– Trafikverket ICT har en speciell situation där Trafikverket som kund står för cirka 70 procent av omsättningen. Som en del av verket kan de inte agera och konkurrera fullt ut på den öppna marknaden, förklarar verksamhetsområdeschefen Katarina Norén för Telekomnyheterna.

De nyligen presenterade planerna på att spara 11 miljarder kronor genom effektivisering lär säkerligen också spela in.

Chock för anställda

Enligt Telekomnyheterna kom beskedet om en försäljning av Trafikverket ICT som en blixt från klar himmel och har inte mötts av särskilt stor entusiasm hos de 600 anställda. Bland annat är man rädda för att en industriell köpare ska stycka sönder företaget och flytta vissa delar utomlands.

– Här känns det viktigt att poängtera att vi inte kommer att sälja Trafikverket ICT till varje pris. Det vi söker är en köpare som är långsiktigt hållbar, fortsätter Katarina Norén.

Fackförbundet ST anser att överlåtelsen ska göras till ett statligt bolag istället för en privat aktör, för att på ett bättre sätt kunna behålla inflytande över de it-strategiska frågorna. En idé som går i linje med den statliga utredning som Åke Hedén lämnade till regeringen för knappt ett år sedan.

Trolig miljardaffär

Vem köparen blir och vad prislappen kommer att landa på är ännu inte fastställt. Men av allt att döma bör det handla om en miljardaffär för ägaren Trafikverket.

När Banverket ICT förra året tog över Vägverket IT och bildade Trafikverket ICT ökade verksamhetens omsättning kraftigt till 1 356 miljoner kronor jämfört med 951 miljoner kronor året innan. It-enheten förbättrade samtidigt sitt resultat med 140 procent till 115 miljoner kronor, jämfört med 48 miljoner kronor 2009 uppger Telekomnyheterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.