Trafikverket ska fortsätta sälja fiberkapacitet

Även efter att Trafikverket avvecklat dotterbolaget Trafikverket ICT ska myndigheten fortsätta sälja fiberkapaciet till externa aktörer. Det har regeringen bestämt.

Turerna kring Trafikverket ICT var många under förra året. Slutligen blev det bestämt att företaget skulle slås ihop med verkets interna it-organisation och fokusera på att leverera tjänster till den egna verksamheten. Samtidigt har det varit oklart hur det skulle bli med grossistförsäljningen av fiberkapacitet i Trafikverkets nät som bland annat finns nergrävt utmed landets järnvägar.

Nu har Näringsdepartementet med ett regleringsbrev att den försäljningsverksamheten ska fortsätt rapporterar nyhetsbrevet Telekomnyheterna.

I regleringsbrevet står det bland annat att ”Trafikverket ska i sitt fibernät erbjuda tjänster på grossistnivå på konkurrensneutrala villkor till aktörer som efterfrågar elektroniska kommunikationer, i den mån kapaciteten inte behövs för Trafikverkets egna behov. Vidare ska Trafikverket samverka med aktörer som efterfrågar elektroniska kommunikationer och som vill etablera infrastruktur i samband med nyanläggning eller ombyggnad av vägnätet eller i anslutning till det befintliga vägnätet.”

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.