Transportsektorn får globalt m2m-nätverk

Orange Business Services och Openmatics har slagit sina påsar ihop för att skapa ett globalt m2m-nätverk som ger transportsektorn tillgång till telematiktjänster från en enda plattform.

Transportsektorn får
globalt m2m-nätverk

Openmatics har ingått ett strategiskt partnerskap med Orange Business Services om att leverera ett nätverk som gör det möjligt för transportsektorn att utnyttja telematiktjänster över landsgränserna. Till exempel sådant som lägeskontroll och övervakning av fordon.

För att göra tjänsterna mer flexibla än tidigare kommer Openmatics även att etablera en ny standard som gör olika typer av applikationer tillgängliga på en enda plattform.

Säker överföring av data

Att valet av nätoperatör föll på Orange beror dels på att de finns representerade världen över och dels på att de redan tidigare har ett starkt fokus på m2m.

Från sitt internationella M2M Center i Bryssel ska Orange ställa en skalbar m2m-infrastruktur till förfogande som lovar garantera en pålitlig dataöverföring åt telematiktjänsterna. Parterna kommer också att upprätta en manuell anslutningstjänst där man vid behov kan beställa, aktivera och spåra sim-kort via en portal.

Tar emot och skickar ut

Hur fungerar det då sedan i praktiken? Jo, fordonen ansluts till nätverket via en m2m-enhet från Openmatics som installeras i fordonet. De data som samlas in och tas emot på enheten överförs sedan via nätverket och görs tillgänglig i en webbportal, vilket innebär att allt från lastbilars position till bussars status kan övervakas var som helst.

Tvärtom kan också applikationer, konfigurationer och mediefiler skickas till fordonen oavsett tid och plats. Dessutom kan leverantörer och underleverantörer utveckla egna appar och erbjuda dem för nedladdning via Openmatics webbutik. Något duon hoppas ska ge världens åkerier möjlighet att driva sina företag mer effektivt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.