Transportstyrelsen fräschar upp

UC Transportstyrelsen slår samman sina avtal för datakommunikation och telefoni i ett. En utveckling där de båda smälter ihop mer och mer är vad som ligger bakom.

Transportstyrelsen fräschar upp

– Upphandlingen grundar sig i att vi hade två avtal, ett för telefoni och ett för datakom, som var på väg att gå ut, och som behövde upphandlas. Nu har vi valt att kombinera det i en upphandling, säger Daniel Karlsson, it-direktör på Transportstyrelsen.

Det nya avtalet kombinerar telefoni, uc med Lync, videokonferens, wan, wlan, lan, konsulttjänster, utbildning och service. TDC, som tog hem avtalet, hade sedan tidigare avtalet för myndighetens telefoni och får nu alltså ett utökat ansvar.

– Vi såg att det fanns ett beroende mellan områdena och tänkte att det är klokt med en leverantör istället för flera. Självfallet går det att stycka upp de olika delarna, men vi valde att kombinera till en leverans. Det som traditionellt handlat om röstsamtal går mer och mer över till datakommunikation, säger Daniel Karlsson.

Utspridd organisation

Transportstyrelsens uppdrag som kräver mycket kontakt med medborgare, och en hög tillgänglighet, är en av de faktorer som gör kommunikationsverktygen till en mycket viktig angelägenhet för myndigheten. Dessutom är den geografiska spridningen stor. Myndigheten har tre huvudorter, men totalt sett är de 2 000 anställda utspridda på 17 orter från Arjeplog i norr till Malmö i söder.

– Vi behöver en leverantör som kan stötta oss på resan, och som kan hjälpa oss att utvecklas i takt med samhället. Vi ser redan hur ny teknik kan hjälpa oss i effektiviseringen, med bland annat minskat resande jämfört med tidigare. Men tekniken ställer också krav på kvalitet, för fungerar den inte faller det tillbaka på resandet igen, säger Daniel Karlsson.

Ska inte krocka med annat storprojekt

Under våren planeras arbetet där TDC tar över leveransen av datakommunikation. Övergången är planerad att ske till hösten, bland annat för att inte krocka med ett stort och omfattande driftavtal som Transportstyrelsen nyligen gjort klart.

– Driftprojektet löper från 2 maj till 1 september, och såvida det inte finns tekniska beroenden vill vi göra det separat. Vi vill minimera antalet felkällor och göra det hela i rätt ordning, säger Daniel Karlsson.

Avtalet, som sträcker sig över tre år, har ett värde på 60 miljoner kronor.

– Vi är nöjda med upphandlingen och tror att vi kommer att få ett bra resultat med en ny leverantör, säger Daniel Karlsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.