Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tre: Därför fick vi 5g-frekvenserna billigast

5g Tres Per Stigenberg är mycket nöjd med bolagets köp av 5g-frekvenser.
– Vi fick mest spektrum per kundbas till ett riktigt bra pris, säger han.

Tre: Därför fick vi 5g-frekvenserna billigast

Per Stigenberg är teknikdirektör på Tre och har varit den som ansvarat för 5g-auktionen hos operatören. När Telekom idag videoringer till honom på morgonen idag är han mycket nöjd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Det känns kanon och vi är väldigt nöjda. Man har sett vissa kommentarer om auktionen, men det jag kan konstatera är att vi fick det vi ville ha och det är mest spektrum per kundbas och vi betalade ett bra pris för det. Vi har aldrig köpt så här mycket utrymme förut och utfallet är ganska balanserat så att ingen kan dra iväg konkurrensmässigt, säger han.

Tre köpte 100 MHz i 3400-3500 MHz för 491 miljoner, en klart lägre summa än Net4 som betalade drygt 665 miljoner för 100 MHz och Telia som betalade drygt 760 miljoner för 120 MHz.

Hur kommer det sig att ni betalade mindre?

– Det har kanske framför allt att göra med hur auktionen gick till rent tekniskt. Man kan säga att vi köpte 80 mhz. Vi fick de extra 20 MHz gratis medan Telia och Net4 tävlade och bjöd på 60 MHz extra där de trissade upp varandra lite innan de rökte fredspipa och delade 20/40. De fick betala för dessa extra och trissade därigenom också upp sitt pris för allt de köpte.

Spelar det någon roll vart i bandet man hamnar?

– Det är inte avgörande, men det kan till exempel handla om hur ens utrustning fungerar i vissa frekvenser. Vi är väldigt nöjda med var i bandet vi hamnade.

På vårt webinar igår pratade Thomas Björklund, Tele2:s förre nätchef, om att 20 av de 100 MHz som ni köpt har vissa begränsningar. Berätta om det!

– Det finns vissa effektbegränsningar där som gör dem svårare att utnyttja i ett makronät. Det handlar om att radar ligger nära i frekvenser och därför har de 20 MHz inte samma värde. Men de kan utnyttjas i till exempel inomhusnät och även om man bara räknar de övriga 80 MHz så har vi mest spektrum per kundbas och vi har väldigt bra möjligheter att vara konkurrenskraftiga framåt.

Vilken leverantör kommer ni att använda till er utbyggnad?

– Vi har sedan tidigare ett radioavtal med Ericsson för 3g och 4g som vi har utökat nu för 5g också. Dessutom så bygger vi vårt Core-nät med Ericson. Om vi sedan kommer att komplettera detta med ytterligare någon leverantör får vi se.

Processen i förvaltningsrätten pågår fortfarande kring PTS beslut att stoppa bland annat Huawei från att leverera till 5g-nät i Sverige. Avvaktar ni den med att göra eventuella byten av utrustning i era nät?

– Om det behövs så gör vi utbyten. Visar det sig senare att det är en idag förbjuden leverantör som inte längre är förbjuden så får man titta på det då.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter