Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tre först med publikt 5g-nät

5g Nu blir Tre första operatör att starta ett publikt 5g-nät i Sverige. Det ligger i närheten av Tres huvudkontor vid Globen i Stockholm.

Tre först med publikt 5g-nät

Tre kommer att bjuda in 100 konsumenter i området för att testa området. Nätet som byggs av Huawei har varit igång sedan i höstas och under hösten har Tre i tester nått hastigheter på upp till 500-700 Mb/s. Tre berättar att med tillgång till spektrum i andra frekvensband kommer hastigheten att bli ännu högre.

– Att vi kan koppla upp ett publikt 5g-nät redan idag är tack vare tillgång till frekvenser i höga frekvensband och att det finns utvecklad 5g-utrustning till dessa frekvenser, säger Per Stigenberg, teknisk chef på Tre Sverige i ett pressmeddelande.

 

Göra området till nyfiken verkstad 
De 100 konsumenter som väljs ut av Tre kommer att få varsin 5g-router från Huawei – och möjligheten att delta i events om nya telefoner, gaming med mera.

– Vi vill göra området kring Globen till en nyfiken verkstad och laboratorium för hur 5g utvecklas i Sverige. Det finns en vision om att området runt Globen och Slakthusområdet ska bli en destination för innovation och upplevelser, det här är vårt sätt att bidra till den visionen, säger Haval van Drumpt i ett pressmeddelande.

Teknik

Tres 5g-nät

Tre använder spektrum i 2.6GHz-bandet för 5g-nätet. Under 2020 fortsätter utbyggnaden i fler delar av Stockholm. Då planerar Tre också att komplettera 2.6GHz-bandet i takt med att spektrum tillgängliggörs i fler frekvensband.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter