Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tre först ut med volte

4G Första operatör att lansera volte i Sverige blir Tre. Man inleder med ett beta-test.

Tre först ut med volte

1 februari i år rullar Tre ut betaprogrammet för volte, röstsamtal och sms över 4g-nätet, till sina kunder. Redan nu söker man från Tres sida efter kunder som vill delta i testet. För att kunna göra det krävs att man har ett fastprisabonnemang från Tre och är privatkund.

– Det är viktigt för oss att fortsätta ligga i teknisk framkant med teknik som förenklar vardagen för våra kunder och samtidigt framtidssäkrar nätet för morgondagens spännande möjligheter. Volte är ett exempel på en sådan teknik, säger Johan Johansson, vd för Tre Sverige.

Förra året lanserade Tre också samtal över wifi och ett av syftena med lanseringen av volte är att kunder enklare ska kunna växla mellan de två teknikerna. Både volte och samtal över wifi, vowifi, är i grunden dataströmmar. Än så länge är det bara ett fåtal telefoner som stöder tekniken, i betatestet finns tre modeller från Sony att välja på: Sony Xperia XZ, Sony Xperia X och Sony Xperia X Compact.

Än så länge har Tre inte satt något officiellt datum då tjänsten rullas ut, men när det är dags för det officiella datumet så ska alla kunder kunna ta del av tjänsten.

Ett viktigt påpekande från Tres sida är att positionering inte fungerar som vanligt vid nödsamtal med volte och att utlands- och betalsamtal inte fungerar med tjänsten.

Telia hade tidigare planer att lansera volte redan under förra året, men de planerna sköts framåt. Telenor har också presenterat planer för att uppgradera sitt nät så att det stöder volte.

Rättelse: Tre uppgav tidigare på sin sajt att testet gäller både privat- och företagskunder. Det stämmer inte – uppgiften är nu korrigerad.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter