Tre har nästan 400 5g-master

5g Tres första 5g-nät för kunder som ville testa i Stockholm öppnades 2019. Nu annonserar man en exakt tidsplan för när nätet öppnar i ytterligare fem städer med totalt 385 master.

Tre har nästan 400 5g-master

– Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4g-master till 5g-master under vintern och våren, och kommer inte att slå av på takten i sommar. Efter att de riktiga 5g-frekvenserna blivit tillgängliga kommer vi att bygga ut och ge våra kunder 5g i toppklass, säger Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige i ett pressmeddelande.

17 juni får framför allt centrala delar av Malmö och Lund tillgång till 5g. Fem dagar senare tillkommer Uppsala, Helsingborg, Västerås och ytterligare några delar av Stockholm så som Kungsholmen, Kista, Bagarmossen och Bromma. I dag har Tre 385 5g-master, varav 200 i Stockholm.

På marknaden finns ett antal 5g-telefoner från till exempel Huawei, Xiaomi och Sony. Fler lanseringar är på väg. Förutom telefon som klarar 5g är ett abonnemang hos Tre ett krav för att kunna surfa på 5g-nätet.

Fakta

Här är städerna där Tre släpper 5g

  • Malmö: 17 juni, hela innerstaden innanför Inre Ringvägen samt Hyllie, Vintrie, Limhamn och Bunkeflostrand.
  • Lund: 17 juni, innerstaden
  • Helsingborg: 22 juni, innerstaden
  • Västerås: 22 juni, innerstaden
  • Uppsala: 22 juni, innerstaden
  • Stockholm: 22 juni, Kungsholmen, Bromma, Kista, Bagarmossen, Liljeholmen, Hägersten, Alvik och delar av Solna.

Tre har valt att låta alla företagskunder som har abonnemang som lanserats efter den 15 januari 2019 få tillgång till 5g-nätet utan ytterligare åtgärd. Detsamma gäller privatkunder med ett 3Surfa-abonnemang.

– All 5g som finns tillgänglig idag, inklusive vår, når inte de hastigheter som 5g kommer ha när de nya 5g-frekvenserna är utbyggda, säger Haval van Drumpt.

Den tekniska skillnaden mellan 4g och 5g är nu att 5g har lägre svarstider och är stabilare, enligt Tre, Man menar också att hastigheten idag är likvärdig med den i 4g.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.