”IoT behöver inte vara så komplext som många tror”

IoT Operatören Tre vill inspirera både nya och befintliga kunder att satsa på uppkopplade prylar. Det gör man genom att visa upp olika IoT-produkter i ett nyöppnat showroom.

”IoT behöver inte vara så komplext som många tror”

Operatören Tre satsar stort på internet of things och man gör det genom att visa upp fysiska produkter i ett nytt IoT-showroom som är placerat precis bredvid receptionen i Tres högkvarter i Stockholm.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Både IoT och 5g är högaktuellt för oss på Tre. Genom att bjuda in till det här showroomet så hoppas vi kunna inspirera både våra befintliga och nya kunder och visa på att IoT inte alltid behöver vara så komplext som många tror, säger Arnel Bacic som tar emot Telekom idag i Tres nyöppnade showroom.

Arnel Bacic är försäljningschef för IoT på Tre och berättar om några av produkterna som för tillfället finns på plats i showroomet. Tanken är att man ska byta ut sortimentet fortlöpande för att visa olika produkter från de IoT-partner som samarbetar med Tre.

– Det kan kännas invecklat och komplicerat när man som företag bestämmer sig för att ge sig in i den här IoT-djungeln. Här vill vi visa upp allt ifrån produkter som löser enklare saker, som till exempel en grindöppning, till lite mer komplexa lösningar där ai-teknik är inkluderad, fortsätter Arnel Bacic.

Vilka är de viktigaste trenderna inom IoT just nu?

– Jag skulle vilja säga att edge computing, ai och maskininlärning och säkerhet är de tre viktigaste områdena inom IoT just nu. Vi ser en jättestor efterfrågan från våra kunder vad gäller säkerhetsaspekten. I vår dialog med hårdvarutillverkarna ser vi också att de integrerar allt fler säkerhetslösningar, förklarar Arnel Bacic.

– Säkerhetsfrågan är extremt viktig för våra kunder, både med tanke på hur det ser ut i omvärlden idag och också hur användningen ser ut. Man placerar ut IoT-enheter över hela världen och det är inte alltid man befinner sig nära den faktiska hårdvara som finns installerad på olika platser.

Tre har i dagsläget ingen egen IoT-plattform, däremot har man en konnektivitetsplattform som kallas Tre IoT Control Center. Här ges slutkunder möjligheten att administrera sina uppkopplade enheter.

– Vi har märkt att våra kunder vill att vi ska agera som en ”one-stop-shop”. I och med att det är en relativt ny teknik och ett relativt nytt område för oss så har vi valt att ta oss an den IoT-marknaden tillsammans med ett antal partner som redan har utvecklat produkter och tjänster, säger Arnel Bacic.

Sensor håller koll på luftkvaliteten

Internet of things används ofta för att mäta luftkvalitet och skicka informationen vidare för analys eller för att styra annan uppkopplad utrustning. En av de partner som finns på plats med sina produkter i Tres showroom är Speeron, ett svenskt företag som har tagit fram IoT-lösningar och nätverksprodukter för användning inom bland annat sjukvården och hotellbransch, men i showroomet visar man upp en liten sensor som håller koll på luftkvaliteten och som är tänkt att användas i både kontors- och hemmiljö.

– Vi har tagit fram en kostnadseffektiv produkt som kan mäta de mest väsentliga funktionerna, som lufttemperatur, koldioxidhalt et cetera, så att man får en uppfattning om kvaliteten på luftmiljön som man omges av. Kunden kan få indikationer via alarm om ett visst värde har passerats, säger Peter Turner som är affärsutvecklare på Speeron och som finns på plats när Telekom idag besöker showroomet.

Förutom att skicka mätvärden till ett lättöverskådligt webbgränssnitt kan systemet exempelvis kopplas till en luftrenare som aktiveras om luftkvaliteten försämras.

– Vi vill hjälpa kunderna att förstå de data som samlas in och visualisera dem på bästa sätt så att man kan börja vidta åtgärder och även ha förebyggande underhåll, säger Peter Turner.

En liknande lösning för att mäta luftkvalitet, som också finns på plats i showroomet, kommer från det svenska företaget Induo. Akkr8 är en uppkopplad sensor som kan samla in olika typer av data som rör luftkvaliteten. Eftersom den kopplas upp via Tres mobilnät går det utmärkt att flytta den mellan olika platser för att genomföra mätningar i flera olika fastigheter.

Flertal produkter finns på plats

När Telekom idag besöker det nyöppnade showroomet finns ett flertal produkter från olika partner redan på plats. Acandia är ett Stockholmsbaserat företag som bland annat erbjuder produkter för grindstyrning och en linjeersättare.

– Linjeersättaren är en högaktuell produkt just nu med tanke på att både 2g-, 3g-näten och kopparnätet håller på att läggas ner. Då kan man i stället använda sig av vår konnektivitet för att öppna portar, stänga bomar och så vidare via ett sms, ett samtal eller direkt från en app

Bland de andra samarbeten som Arnel Bacic nämner finns Ahlsell, som bland annat är verksamma inom byggsektorn, där det finns behov av att kunna spåra säkerhetsskåp och dyrbara vektyg. Förutom att uppkopplingen blir en viktig del av stöldskyddet så bidrar den til att underlägga logistik och planering.

Kan visa information om lediga platser

Man visar också upp en produkt från företaget Drifter World, som kan användas för att bygga en helt automatiserad betalparkering. En kamera som placeras på en lyktstolpe kombineras med en ai-styrd mjukvaruplattform för att ge en överblick över hela parkeringsplatsen och registrera fordon som anländer och lämnar parkeringsplatsen. På så sätt kan avgiften dras automatiskt, samtidigt som man kan söka information om det finns lediga platser och möjlighet att ladda en elbil.

Operatörerna har kommit en bra bit på vägen med utbyggnaden av 5g-nät i Sverige, hur viktigt är det för Tres satsning på internet of things?

– Det påverkar vår IoT-satsning väldigt positivt. När räckvidden för 5g-näten expanderar kan vi applicera IoT mer lättilllgängligt på marknader som vi tidigare inte kunnat vara på. Och om vi tittar på självtekniksidan innebär 5g lägre fördröjning och större möjligheter att pusha ut mer data. Vi ser redan jättestor efterfrågan på Cat-M1 och Narrowband-IoT.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.