Tre lanserar ny 5g-tjänst

Mobilnät I fjol började Tre på allvar med sin 5g-utbyggnad. Prioritet har varit jämn, hög täckning och nu lanserar operatören tjänsten höghastighets-5g.
– I dag kan vi äntligen säga att 5g är här på riktigt, säger Haval van Drumpt.

Tre lanserar ny 5g-tjänst

Det var i januari 2021 som Post- och telestyrelsen genomförde sin auktion av spektrum i de 5g-viktiga frekvenserna 3,5- och 2,3 GHz-banden. I förhållande till sin kundbas köpte Tre stort utrymme och efter att ha lagt det senaste året på att bygga ut sitt nät i tätorter har man nu en täckning där som man menar är mycket god.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Fakta Surfhastighet

Normalhastighet i Tre:s mobilnät

  •  3G-nätet mellan 3-16 Mbit/s
  • 4g-nätet mellan 10-80 Mbit/s
  • 5g-nätet mellan 10-100 Mbit/s
  • 5g-nätet med 5+abonnemang mellan 200-600 Mbit/s

– Nu går det riktigt fort i 5g-nätet och idag kan vi äntligen säga att 5g är här på riktigt. De senaste tio åren har vi ökat kapaciteten i mobilnätet rejält och med våra satsningar har vi säkerställt att våra kunder får gott om plats i nätet och kan surfa riktigt snabbt, säger Haval van Drumpt, vd på Tre.

Så var kan man få uppleva höghastighets-5g i Trenätet? Jo, operatören har mycket god täckning i centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg.

Områden som betecknas som 5g+ där man som användare surfar över 3,5 GHz- bandet. Och vad innebär det i praktiken? Att minska få över 1 Gbit/s i goda förhållanden.

Kostar 49 kr/mån extra

Kunder som vill få tillgång till detta får dock krita på tilläggstjänster 3Fullfart som för 49 kr/månaden.

– På kort sikt kommer vi främst att märka av 5g med snabbare streaming i högre kvalitet och att gaming på allvar flyttar in i mobilen, när du kan spela dataspel utan lagg. På något längre sikt knackar tekniker som AR, augmented reality, på dörren och kommer att göra att vi använder mobilen på ett helt annat sätt än idag, säger Haval van Drumpt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.