Tre lovar 21 Mbit/s i år

Som ett första steg mot 4g meddelar operatören Tre nu att man planerar att införa tekniken hspa evolved med datahastigheter på 21 Mbit/s redan under året. Men innan dess hinner man jacka upp sin 3g till 14,4 Mbit/s på de största orterna.

Tres mobila bredband, som nyligen till Sveriges bästa av tidningen Mobil, håller som bäst på att uppgraderas för bättre prestanda.

– Vi har redan börjat aktivera 14,4 Mbit/s i nätet. Det finns visserligen inga modem för den här hastigheten, men genom att vrida på kranen redan nu fördubblar vi kapaciteten och säkerställer att de kunder som väljer Tre alltid kan förvänta sig bästa möjliga hastighet, säger Peder Ramel.

Ett första steg mot 4g

Utbyggnaden har redan börjat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Senare i år planerar Tre att ta nästa steg på vägen mot 4G genom att som första operatör i världen lansera hspa evolved med hastigheten 21 Mbit/s.

Lanseringen av hspa evolved är en konsekvens av den auktion av frekvensspektrum som Staten genomförde via PTS tidigare i vår. Vid auktionen tilldelades Tre två frekvensblock till de fyra bolaget har sedan tidigare.

300 Mbit/s vid horisonten

– Det var vårt mål att få två frekvensblock och det lyckades vi med. Nu kan vi öka hastigheten på vårt mobila bredband, först till 21 och senare till 42 Mbit/s. Eftersom vi nu har lika många frekvensblock som Telia och Tele2 har vi samma förutsättningar som de att bygga 4g med lte-teknik, säger Peder Ramel.

Vid frekvensauktionen i maj i år tilldelades Tre två stycken frekvensblock. Tidigare hade bolaget fyra stycken. Telia och Tele2 tilldelades fyra frekvensblock vardera men hade sedan tidigare fyra block att dels mellan sig. Det betyder att alla tre bolagen har sex block vardera och lika goda förutsättningar att lansera 4G med full kapacitet, det vill säga hastigheter upp till 300 Mbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.