Tre och Ericsson testade banbrytande 5g-teknik på Stockholm Marathon

5g Under Stockholm Marathon visade Tre och Ericsson upp möjligheterna med den senaste 5g-tekniken, genom att en del av operatörens publika 5g-nät dedikerades för sändningen. Enligt bolagen är det första gången i Sverige som slicing i ett publikt 5g nät har testats.

Tre och Ericsson testade banbrytande 5g-teknik på Stockholm Marathon
Foto: Marathongruppen/ Tre och Ericsson.

– Att vara först ut med den här typen av sändning via 5g-nätet i ett så stort sammanhang som Stockholm Marathon är väldigt roligt. Det här visar tydligt på den bredd av användningsområden som möjliggörs av den senaste 5g-teknologin och som kommer att prägla mycket av både medieproduktion och sportunderhållning framöver, säger Haval van Drumpt, vd på Tre.

Det är första gången i Sverige där en del av det publika 5g-nätet avdelas för att säkra kapacitet, så kallad slicing som möjliggör att kapaciteten i 5g-nätet delas upp för att garantera tillräcklig bandbredd till prioriterade aktiviteter. Testet gjordes med 5g standalone.

– 5g och slicing skapar nya affärsmöjligheter för nätoperatörerna och den förändrar tv- och sändningsindustrin. Tekniken kommer att omforma hur medieproduktion går till och ge oss mer och bättre liveunderhållning i framtiden, bland annat inom sport, säger Nora Wahby, chef för kundenheten i Nord- och Centraleuropa för Ericsson.

Produktionsbolaget Mobilelinks hade tekniken installerad i ledarbilen som följer täten under hela loppet.

– Tidigare använde vi oss av flera abonnemang från olika operatörer. Nu får vi den kapacitet vi behöver garanterat från Tre över 5g-nätet. Det gör sändningen säkrare, säger Andreas Langell, vd på Mobilelinks.

Tidigare sändningar har gjorts över 4g-nätet. Då användes flera modem som kopplar upp sig till flera olika operatörer parallellt, för att få tillräcklig kapacitet. För att få en säkrare sändning ville Mobilelinks testa med en enskild operatör med 5g standalone och en slice med garanterad kapacitet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.