Tre skruvar upp till 7,2 Mbit/s

Tres mobila bredband har blivit dubbelt så snabbt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tack vare den senaste turbo-3g-tekniken kan data laddas ner med 7,2 Mbit/s och upp med 1,4 Mbit/s.
Nu står resten av Tres hspa-nät på tur att uppgraderas. Ericsson är leverantör.

Tre skruvar upp till 7,2 Mbit/s

Tre hävdar att de är först i Sverige med att erbjuda den snabbaste hspa-versionen. De är i alla fall inte ensamma om att satsa på ”turbo turbo-3g” just nu. Även Teliasonera har meddelat att går direkt på 7,2 Mbit/s när de nu bygger ut sitt nät. Tre är hur som helst tidigt ute.

– Vi är stolta över att vara en av de första operatörerna i världen att uppgradera vår turbo-3g-tjänst till ännu högre hastigheter, säger Peder Ramel, vd för Tre i Skandinavien.

Ericssons chef för Norden och Baltikum, Mikael Bäckström, bekräftar att Tre är tidiga med att nå ut till kunderna med det vässade mobila bredbandet. Det är Ericssons utrustning och mjukvara som används i uppgraderingen. Telekomjätten levererar också tjänster till Tre.

4 300 basstationer

I ett första skede är det nu storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö som uppgraderas till den högre hastigheten. Det betyder att 20 procent av Sveriges befolkning kan få tillgång till den nya hastigheten. Samtidigt fortsätter utbyggnaden av 3,6-nätet i resten av landet och nu i höst kommer Tre att ha ett bredbandsnät med 4 300 basstationer som täcker större orter och viktiga järnvägar och trafikleder i hela landet. Då får 70 procent av alla svenskar turbo-3g-täckning, hävdar Tre.

Operatören gör inga ändringar i prissättningen. Den kraftigare tjänsten kostar lika mycket som den befintliga.

Men i samband med lanseringen av turbo-3g 7,2 börjar Tre att sälja datakort och usb-modem som är färdiga för den högre hastigheten. Kunder som redan köpt 3,6 Mbit/s-utrustning kommer att automatiskt få tillgång till den nya hastigheten och inom en månad ska de kunna ladda ner mjukvara för att uppgradera sina usb-modem och datakort.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.