Tre släpper nytt 5g-begrepp: Light

Mobilnät Nu släpper operatören Tre nya begrepp för att säga vad som är bra 5g och vad som är light-5g.

Tre släpper nytt 5g-begrepp: Light

Telekom idag kontaktade Per Stigenberg på Tre, ansvarig för operatörens nätverk och it i Skandinavien, för att få en förklaring till det nya begreppet.

Vad betyder 5g light?

– 5g light är första versionen av 5g som lanserades i slutet av 2019, som primärt går över vårt 2,1 GHz-band. När vi för ett drygt ett år sedan köpte licenser för 3,5 GHz-bandet så fick vi möjlighet till ännu högre hastigheter, det vi kallar höghastighets-5g där vi kombinerar vårt 2.1 GHz-band med 3.5 GHz-band för bästa upplevelse och hastighet, säger han.

Varför inför ni begreppet?

– Det är skillnad på 5g light och höghastighets-5g, därför vill vi vara så transparenta så möjligt i vår kommunikation och vad man kan förvänta sig. Målet är att våra kunder eller de som vill bli kunder ska kunna se var man har tillgång till riktigt snabba hastigheter med höghastighets-5g. Vi satsar därför på kvalitet och ser till att täcka de städer vi bygger med 5g, innan vi går vidare till nästa. Med vårt nät ska man kunna röra sig runt i staden och ha en bra 5g-upplevelse i hela innerstaden.

Kommer andra operatörer att följa efter med benämningen? 

– Det har vi ingen ambition att de ska göra. Vårt mål att vara så tydliga som möjligt i vår egen kommunikation så att man vet vilka hastigheter man kan förvänta sig när man köper ett 5g-abonnemang. Vi tror att transparens lönar sig i längden.

Hur går det med er 5g-utbyggnad i stort?

– Mycket bra. Vi bygger just nu ut i snabb takt och har redan heltäckande höghastighets-5g i stadskärnorna Göteborg, Norrköping och Helsingborg. Vi är snart även färdigbyggda i Stockholm city och centrala Malmö. Nya städer tillkommer under året.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.