Tre stora utmaningar med byod

Policies för byod kommer starkt hos företag och organisationer. Gartner välkomnar det men pekar samtidigt på tre stora säkerhetsutmaningar att hantera.

Tre stora utmaningar med byod

Analytikerna konstaterar att en tredjedel av alla organisationer redan har en byod-policy för smartphones och surfplattor. Inom ett år väntas den andelen ligga så högt som 70 procent.

– Att skifta från en företagsägd flotta av mobiler till att låta de anställda själva ta med sina favoritenheter har en stor påverkan på hur man måste tänka och agera runt mobil säkerhet, säger Dionisio Zumerle på Gartner.

Han tar upp tre säkerhetshinder som är särskilt viktiga att hantera.

Intressekonflikt

1. Användarnas rätt att dra nytta av egenskaperna i sina personliga enheter kommer i konflikt med företagets mobilsäkerhetspolicies och ökar sårbarheten och risken för dataläckage.

Här handlar det helt enkelt om att användarnas egna beslut om vilka appar som ska installeras och vilka sajter de ska besöka krockar med företagets behov av begränsningar och kontroll.

Bästa sättet att hantera problemet är enligt Zumerle att använda mdm-mjukvara för att påtvinga byod-enheterna företagets regler och kontrollsystem.

Svårbemästrad frihet

2. Friheten öppnar för enheter med bristande säkerhet. Den riskerar också att skapa en så bred flora av olika modeller att det blir svårt att hålla koll på alla sårbarheter och uppdateringar.

It-avdelningen bör formulera grundkrav som listar ett antal säkerhetsfunktioner, exempelvis lösenord och möjligheten att kunna låsa och rensa enheten på distans. Mobiler som inte lever upp till de kraven får inte tillgång till företagets it-resurser.

Samtidigt gäller det att inte vara för tuff här, för då faller hela idén med bring your own device.

”Radera inte mina bilder”

3. När enheten och och dess data ägs av användaren kan det uppstå problem med gränsen mellan det privata och jobbet. Det skapar också hinder för att agera mot enheter med säkerhetsproblem.

I praktiken är det till exempel inte alls säkert att användaren går med på att enheten raderas på distans om det skulle visa sig nödvändigt. Man vill ju inte att privata foton och anat ska stryka med i hanteringen.

Att enbart radera företagsdata på ett säkert sätt kan vara svårt. Nej, det behövs antagligen stöd från företagets juridiska avdelning och byod-avtal med användarna för att reglera det här området.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.