Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tre tips: Så får du till bättre digitala möten på hemkontoret

Digitala möten Glöm kollegiala fikan och trevliga lunchdejter. I coronvirusets tidevarv har Sverige förpassats till hemkontoret. Så här är tre tips på hur du får till ditt digitala arbetsliv.

Tre tips: Så får du till bättre digitala möten på hemkontoret

”I dessa märkliga tider sitter många hemma och jobbar”. Så inleder Martin Lidholm på Uclarity. Han har framsynt nog gjort en video med tips för oss hemarbetare. Spetsa öronen och tänk till, för om vi får tro vad statsepidemiolog Anders Tengnell säger kan det här dra ut på tiden.

I videon, som fokuserar på hur man får till bra digitala möten i hemmet, har Martin Lidholm tre tips. Det första rådet han ger är att tänka på sitt ljud. Och dessvärre är det här något som allt för många inte gör.
– Det finns ingenting som sabbar ett möte så mycket som dåligt ljud.
Om ljudet klipper, fundera på att sätta dig lite närmare din trådlösa router, eller i värsta fall om ni är många hemma – koppla in en kabel direkt i routern istället, säger han.

Om det inte skulle fungera är rådet att slå av wifi och istället försöka köra en mobilapp in i mötet via 4g. Först som sista utväg är att ringa in direkt till mötet. Men det här är bara början – för att se till att få bra ljud krävs det mer.
– Om man ska sitta flera timmar i digitala möten är det otroligt jobbigt att sitta med burkigt ljud. Så använd ett headset eller i värsta fall en högtalarpuck. För även om du har bra – är det jättejobbigt att sitta på andra sidan när någon pratar rakt ner i datorn. Då är det lätt att man ganska snabbt tappar fokus, säger Martin.

Ljud är inte allt

Gör inte mötet till en blind-dejt – se till att slå på kameran. Det är Martins råd nummer två – och något som vi i egenskap av sociala djur kommer uppskatta enormt i isoleringen.
– Kör video i alla möten. Speciellt nu när ni inte ses lika ofta kommer du få en mycket bättre närvarokänsla. Om ljudet börjar klippa, slå av videon. För det är videon som äter mest bandbredd. Så genom att slå av videon så kommer troligtvis ljudet att bli bättre.
Med video blir det även viktigt var du sitter. Miljön runt omkring påverkar ju även de på andra sidan…
– Sätt dig även någonstans med lite trevlig bakgrund, men undvik motljus – så sätt dig inte vid ett fönster för då kommer du bara bli en stor siluett och fundera även på vad som kan dyka upp där i bakgrunden, säger Martin.

Sista råden är riktigt konkret och handfast – och rör hårdvara. Se till att chefen levererar!
– Be chefen fixa ett kit med headset och en riktigt lång nätverkskabel – för det kommer ni troligtvis ha mycket mer nytta av än tonvis av toalettpapper, säger Martin Lidholm.

Tipsa oss

Har du ett bra verktyg eller tjänst som kan underlätta för hemarbete nu i coronatider?

Tipsa oss på info@telekomidag.se

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter