Tre tror sig kunna få rätten till domännamn

Bransch Domännamnet 3.se auktioneras just nu ut, och det är naturligtvis något som operatören Tre är intresserad av. Operatören tror sig nu ha hittat en juridisk väg som kan ge dem rätten till domänen.

Stiftelsen .SE, som bland annat hanterar den svenska toppdomänen .se, har gjort det möjligt att registrera nya, korta, domännamn. En av de nya domäner som släppts är 3.se, som inte helt oväntat är av stort intresse för operatören Tre.

De nya toppdomänerna auktioneras ut på Tradera, och i dagsläget ligger högsta budet på 170 100 kronor.

”Domännamnet 3.se är av förklarliga skäl intressant för oss eftersom siffran 3 är vårt inarbetade varumärke med en mycket omfattande spridning. Vi bedömer att möjligheten är stor att personerna som deltar i auktionen känner till 3:s varumärke och att köparen av domännamnet saknar ett såkallat berättigat intresse till det. Den ledande budgivaren har i dagsläget lagt hissnande [sic] bud för att få rätten till domännamnet, troligtvis i hopp om att kunna profitera ekonomiskt”, skriver Tres chefsjurist Magnus Forslund i ett meddelande som skickats ut.

Enligt honom finns det möjligheter för Tre att vinna rätten till namnet med hjälp av ett alternativt tvistlösningsförfarande. Med hjälp av ett sådant förfarande kan tvister om domännamn avgöras. Den som begär förfarandet kan få namnet överfört till sig om tre olika kritierier bedöms ha trätt i kraft: Att domännamnet liknar exempelvis ett varumärke, registrerats eller använts i ond tro och att innehavaren inte anses ha något berättigat intresse av domännamnet.

”3 är exklusiva licenstagare till gemenskapsvarumärken bestående av siffran 3 och skulle domännamnet registreras av någon som saknar berättigat intresse av det, är det vår bedömning att vi har goda chanser att vinna ett alternativt tvistlösningsförfarande (ATF), vilket i stort skulle innebära att budgivaren förlorar alla pengar han/hon spenderat i auktionen samtidigt som vi får rätt till domännamnet och får detta överfört till oss”, skriver Magnus Forslund.

Budgivningen om 3.se slutar 11 juni.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.