Tre: ”Vi köpte mest spektrum per kund”

5g Precis som förra gången var Tre en av de mest aktiva aktörerna och säkrade spektrum i alla tre frekvensband i den nyligen avslutade spektrumauktionen. Vi har pratat med Per Stigenberg om läget i branschen, möjligheterna med den nya portföljen och auktionens vinnare.

Tre: ”Vi köpte mest spektrum per kund”

De flesta i branschen verkar överens om att det var en ganska lugn och odramatisk spektrumauktion. Tre:s teknikchef Per Stigenberg är inget undantag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 – Den här gången var branschen den vuxna i rummet, som agerade rationellt och tog ansvar, säger han.

 Auktionen var över efter bara tre dagar. Slutsumman landade under analytikernas förväntningar.

 – Det var en rakt igenom rationell auktion där det inte dök upp några nya irattionella spelare.

 Genom nätbolaget Hi3G köpte Tre 2×10 MHz i 900 MHz-bandet, 2×20 MHz i 2,1 GHz-bandet och 2×10 MHz samt 40 MHz i 2,6 GHz-bandet. Slutsumman för Tre landade på 1,2 miljarder kronor.

 – Vi köpte mest spektrum per kund. Vi köpte det vi ville ha och som ligger i linje med vår spektrum- och infrastrukturstrategi. Vi behåller det spektrum som vi har i midband som är basen för vår framtiden samtidigt som vi förvärvade tillräckligt med spektrum i de lägre banden.

 Just att få spektrum i 900 MHz-bandet var en särskilt viktig prioritering för operatören.

 – Det var superviktigt för oss. Framför allt långsiktigt. Det ger oss en jättefin bas för att få fram applikationer och usecase både för konsument-och företagssidan. Sen har ju 900 MHz förstås också jätteviktiga egenskaper för yt- och inomhustäckning.

 I 2,1 MHz ligger styrkan framför allt i kapaciteten.

 – Absolut, sen är det också så att det spektrumet vi köpte där matchar väldigt väl med den investeringsplan vi har. Så den behöver vi inte anpassa utan i stället handlar det bara om att trycka gasen i botten.

– Många har uppfattningen att 2,1 bara är ett 3g-band vilket inte stämmer. Det har i många år varit ett av våra viktigaste 4g-band.  Det har varit helt centralt de senaste åren när vi har dubblat vårt nät och förmodligen investerat mest av alla i att öka antalet siter.

 2,6 har ganska snarlika egenskaper.

 – Om 2,1 är det första stora kapacitetsbandet så är 2,6 det vi använder för att toppa upp hastigheterna. Vi har redan en stor mängd installationer där och det kommer bara bli mer.

 När nu auktionen är avslutad väntar enligt Per Stigenberg för 3:s del både ingenting och väldigt mycket.

 – Det händer ingenting i den bemärkelsen att vi inte behöver förändra vår strategi utan kan fortsätta på den inslagna vägen.

– Samtidigt händer det väldigt mycket eftersom vi ska fortsätta investera i nätet. Vi har i princip utökat vårt nät med 10 procent per år i fem års tid och den resan fortsätter ett tag framåt. I och med att auktionen är avslutad behöver vi inte tänka ”tänk om” utan kan bara titta framåt.

 Samtliga storoperatörer har utropat sig själva till vinnare i årets spektrumauktion. Per Stigenberg vänder sig inte emot den bilden.

 – Det är faktiskt väldigt många som kan utropa sig själva som vinnare den här gången och det är riktigt roligt. Kunderna och branschen i stort är absolut vinnare eftersom alla stora osäkerhetsmoment nu är undanröjda.

– Vi är vinnare dels eftersom vi köper mest spektrum per kund. Spektrum är en ändlig resurs. Ju mer spektrum du har per kund desto bättre tjänster kan du erbjuda. Vi har säkrat våra gjorda investeringar.

 Den utökade portföljen möjliggör också nya typer av tjänster.

 – Standalone, slicing, avancerade IoT-tjänster är på gång men är beroende av att man har en tillräckligt bredd portfölj med alla typer av spektrum och det har vi nu. Det finns inga tjänster som vi inte kan lansera som våra konkurrenter kan lansera. Det blir en fin fortsatt konkurrens, säger Per Stigenberg.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.