Tre: Vi måste visa förändringen 5g kommer medföra

5g Svenskar har dålig kunskap om 5g – därtill tror många att det breda genomslaget för tekniken ligger flera år vårt. Det framgår av en ny undersökning av Kantar Sifo.

Tre: Vi måste visa förändringen 5g kommer medföra

Inom telekombranschen är 5g vardag – det är tekniken som just nu utvecklas och som det förbereds för. Men kunskapen om 5g ute i samhället är låg. När Kantar Sifo undersökte hur inställningen och medvetenheten kring 5g såg ut är resultatet att majoriteten helt saknar eller har en låg kännedom om tekniken.
–  Vi är idag i en liknande situation som när vi gick från 3g till 4g. Då hade många svårt att föreställa sig vad 4g kunde innebära. Vi operatörer har en uppgift att visa vilken enorm förändring 5g kommer att medföra. Tre bygger under 2021 ut 5g i våra storstäder och våra kunder kan dra nytta av att vi är operatören med mest 5g-spektrum per användare, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Var tredje svarande vill köpa en 5g-telefon

När Kantar Sifo gjorde en liknande undersökning i somras svarade en procent att de skaffat 5g, när undersökningsföretaget ställde frågan i mars hade detta ökat till sex procent. En bidragande faktor är att det nu kommit fler 5g-telefoner och på frågan om 5g står på inköpslistan nästa gång det är dags att byta mobil – svarar 29 procent ja.

En intressant sak i undersökningen är att i fjol så trodde majoriteten att den breda allmänheten tar till sig 5g 2022-2023. Nu svarar snudd på varannan att de tror genomslaget kommer 2023-2024 och fler än i fjol tror att det kommer dröja mer än fyra år innan 5g etablerat sig.
– 5g kommer inte att slå igenom brett i Sverige det närmsta året. Det handlar både om att det behövs fler mobiler i attraktiva prissegment och utbyggnad av nätet måste kommit längre. Undersökningen visar att något fler svenskar har fått en mer realistisk bild av när 5g kommer slå igenom på bred front. Möjligen kan mediebevakningen kring Post- och Telestyrelsens 5g-auktion, vilken ju sköts upp flera gånger, ha påverkat deras bedömning, säger Haval van Drumpt.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!