Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Tredubbel uppkoppling gav superstabil Vasaloppssändning

Mobila lösningar Under radiosändningarna från årets upplaga av Vasaloppet samkördes tre mobila uppkopplingar för att skicka ljudet felfritt från reportrarna i spåret till studion. Under det nio mil långa loppet tappades inte ett enda datapaket.

Tredubbel uppkoppling gav superstabil Vasaloppssändning

Att skicka ljud via mobilnätet är numera vardagsmat för radioreportrar men vill man genomföra livesändningar från ett nio mil långt skidspår i skogen utan att riskera avbrott eller problem med ljudkvaliteten krävs en datalänk utöver det vanliga. Under Vasaloppet löstes det med parallella mobilanslutningar via Telia, Telenor och Net1. Företaget UE-teknik som under många år levererat sändningsteknik till skidloppet hade inför årets upplaga tagit fram ett specialbyggt sändarpaket som bärs på ryggen av reportern. Det innehåller förutom ett väl tilltaget batteri på 10 Ah en minipc och tre mobilroutrar, en för varje operatör.

Med hjälp av en teknik som kallas modem bonding skickas ljudet från reporterns mikrofon via datorn samtidigt över alla de tre datauppkopplingarna. I studion hjälper motsvarande mjukvara till att slå samman de tre separata dataströmmarna till en. Så länge datan lyckats ta sig fram via någon av de tre förbindelserna kan sändningen ske utan störningar.

– Går man från en till två uppkopplingar ökar tillförlitligheten enorm, med tre blir det både hängslen och livrem, säger Urban Eriksson, vd för UE-teknik.

Han berättar att man under Vasaloppet sände ungefär 100 datapaket i sekunden, inte ett enda tappades under hela tiden.

Sändningarna skedde både via 3g och 4g, för ljud krävs inte så höga överföringshastigheter. Är det istället video som ska sändas kan tekniken att kombinera flera uppkopplingar förutom att öka tillförlitligheten också användas för att öka överföringshastigheten. Bilden delas upp, skickas över de separata förbindelserna och sätts ihop till en komplett dataström på andra sidan.

I princip kan modem bonding användas för vilken typ av driftkritisk data som helst. Utrustningen som reportrarna bar på ryggen kostade omkring 90 000 kronor per paket.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter