Trend Micro: ”Med ny teknik kommer nya hot till äldre utmaningar”

Säkerhet Snart är de uppkopplade och smarta fabrikerna här – och med detta kommer nya utmaningar. Det menar Trend Micro som i en studie tittat närmare på säkerhetsriskerna.

Trend Micro: ”Med ny teknik kommer nya hot till äldre utmaningar”

Det har länge beskrivits som att vi snart kommer in i den fjärde industriåldern. En tid som definieras av automation samt digitalisering. Bärande i detta är 5g och tillverkningsindustrin är en av de branscher som spås kunna dra stor nytta av att bli uppkopplad.

Men även om ”Industri 4.0” som det kallas för kommer med enorma fördelar – finns det givetvis utmaningar också. Säkerhetsföretaget Trend Micro har tittat närmare på dessa och i en rapport redovisar de vilka hot de ser.

I sin studie har de utgått från så kallade campusnätverk och där har de sett att tillverkningsindustrin är särskilt utsatt. Cyberbrottslingarna kapitaliserar ofta på svårigheterna som företagen har att matcha sina kritiska driftstekniska miljöer.
– Tillverkningsindustrin är i framkant inom IoT och använder 5G för att nyttja kraften i anslutningen för att kunna köra med högre hastighet och effektivitet. Men med ny teknik kommer nya hot till äldre utmaningar, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro Sverige.

Så tar sig kriminella in

I rapporten så pekar Trend Micro ut att de vanligaste vägarna in för kriminella är dels servrar med för svaga lösenord och dels virtuella maskiner/containers. Därtill så är det vanligt att hitta vägar in genom nätverk som inte patchas upp eller basstationerna.

Säkerhetsföretaget säger att när de cyberkriminella väl tagit sig in i nätverket kommer de försöka fånga upp och ändra nätverkspaket. Detta gör att det i nästa skede kan stjäla känslig data, sabotera produktion eller hålla företaget gisslan mot lösensumma.

I elva olika attackscenarion framkom det att en av de potentiellt mest skadliga attackerna är riktade mot Microsoft Remote Desktop Protocol-servrar. En typ som är vanlig bland it- och fältingenjörer.

Uppgraderingen till 5g innebär inte något skydd i dessa protokoll, utan i takt med att det digitala blir mer vitalt – är det än viktigare att skydda sig.

Bygg med säkerhet som en grundsten

Trend Micro noterar att det är ett stort jobb att bygga ett mobilt nätverk. Företag behöver i involvera hela verksamheten, från slutanvändare till tjänsteleverantör i detta för att det ska bli säkert. Dessutom så är privata 4g/5g-nät en enorm investering och en storskalig infrastruktur med lång livslängd. Så när det väl är på plats – är det inget som byts ut i första hand. Därför är det vitalt att säkerheten byggs in som standard.
– Som rapporten också påvisar är många fast i dilemmat att de inte har råd med det driftstopp som behövs för att hinna patcha kritiska sårbarheter i systemet som annars löper risk att attackeras, säger Jean Diarbakerli.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.