Trendbrottet: Svenskar har börjat prata mer… och längre

Rapport Glöm snabba chatmeddelande och flyktiga emoji-sms – corona har gjort att samtalet gör comeback. Det framgår i Telias data över hur svenskar använder sina mobiler.

Trendbrottet: Svenskar har börjat prata mer… och längre

Det har varit en pågående trend under flera år: vi samtalar allt mindre med varandra. Men i pandemitider då social distansering och karantän har blivit vardag – så kommer det traditionella mobilsamtalet tillbaka.
I Telias nät ökade nämligen vanliga mobilsamtal under mars och april med 27 procent jämfört med samma period i fjol. Ett stort trendbrott. Därtill framgår det att även samtalslängden ökat. Faktiskt även det med hela 27 procent i genomsnitt.

Datan visar alltså att surfandet, som varit det som vi framförallt numera gör med mobilen, får konkurrens med samtal.
– Att mobilsurfandet knappt har ökat är inte konstigt då de flesta är hemma och förmodligen kopplar upp sig på sitt hemma-wifi. Men ett så tydligt uppsving på vanliga samtal överraskar. För en månad sedan lanserade vi #EnsammaTillsammans – ett inspirerande initiativ för fler samtal till nära och kära. Att göra det där extra samtalet betyder mycket och framförallt för våra äldre som kanske inte är så vana vid digitala lösningar ännu. Så det här är verkligen ett jätteroligt resultat, säger Holger Haljand, ansvarig för Telias mobila erbjudanden.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.