Trendspaningen – det här kommer prägla 2020

Trender Grönt allvar, kroppens internet och skitdata. När det kommer till telekomtrender under 20-talet är de tre områden vi kommer se stort fokus kring. Det förespår operatören Telenor.

Trendspaningen – det här kommer prägla 2020

Vi börjar närma oss slutet av året, och årtiondet. Och lagom till första advent passar Telenor på att leverera en framtidsspaning. Så vad är det för något de tror kommer prägla 2020-talet? Vi har plockat ut de fem största här nedan

Grön innovation mer än bara en snackis

I sociala medier har ett stort tema varit återbruk och plastförbud. Men det här kommer accelereras rejält. Tomma ord och symbolhandlingar kommer att bli bespottade – nu ska det till saker med reell verkan. IoT, ”Big data” och ai kommer reducera efterfrågan på miljöskadliga produkter och se till att minska utsläppen avsevärt.

Kroppens internet

Sakernas internt var bara början, under 2020 kommer vi börja koppla upp oss själva. Det börjar med kroppssensorer och hälsodata, men kommer i allt snabbare takt bli mer. Från att appar som skräddarsyr utvecklingsplaner för våra kroppar till system som automatiska insulinpumpar.

P2P.-nätverk

Data är framtiden, men även makt – och otroligt åtråvärt. Teknikföretag och myndigheter använder data för att utveckla produkter, tjänster och i vissa delar av världen – till övervakning. Men när tekniken för att etablera nätverk utan centraliserad infrastruktur blir bättre och program som använder sig av mesh-nätverk populariseras – då kan användare kopplas samman direkt. Organisationer och individer kan då etablera egna nätverk, utan att behöva förlita sig på en annan aktör.

Skitdata

Som ovan nämnt är data framtiden, men den har bara ett värde om den är korrekt. I takt med att allt fler beslut blir rent datadrivna, så måste datan säkras. Datakvalitet kommer att bli ett adelsmärke och under 2020 kommer data-revisorer dyka upp som yrkeskår.

Verklighetsjustering för teknikjättarna

Under 2000 talet har vi sett en otrolig maktförskjutning. De stora teknikjättarna har fått enormt inflytande över världsekonomin och påverkanskraft att rubba branscher. Det här kommer att ändras under 2020-talet. En allt starkare önskan om reglering kommer blomma upp. Det kan handla om beskattning, större krav på personskydd och säkerhet, restriktioner mot politisk reklam och till och med möjligheten att dela upp allt för dominanta spelare.

Utöver dessa fem har Telenor även ringat in ytterligare 15 trender de ser. Kolla in hela trendspaningen här.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.