Tres nätchef: ”Kan låta kaxigt – men det här förväntade vi oss”

5g I årets upplaga av Telekom idags stora test av 5g nät var resultatet gott. Samtliga operatörer hade höjt kapaciteten och för Tre märktes skillnaden rejält.
– Vi har verkligen kämpat med att få ut 5g så effektivt som möjligt, säger nätchef Maria Jonsson.

Tres nätchef: ”Kan låta kaxigt – men det här förväntade vi oss”

Det är nu två år sedan som vi i Sverige fick vårt första kommersiella 5g nät. När Telekom idag testade nätet i fjol var resultatet ganska nedslående. Trots löften om god täckning var det många ställen där mätningarna slutade med erbarmligt resultat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Operatörerna har dock jobbat på och fortsatt sina enorma nätinvesteringar. Så när redaktionen i år gav sig ut på mätjobb var förväntningarna höjda.

Testet, som ni kan läsa här, gav många positiva utfall och ett nät som visade finfin prestanda var Tre:s. Så vad säger operatören om resultatet, var det här förväntat?

– Ja, det var det. Kan låta kaxigt – men det här förväntade vi oss. Vi har verkligen kämpat med att få ut 5g så snabbt och effektivt som möjligt. Detta trots att det varit ett utmanande år. Det är kul att en utomstående mäter och får de resultat vi själva ser. Det kan jag säga är det finaste kvittot man kan få, säger Maria Jonsson, nätchef på operatören.

Täcker en fjärdedel av befolkningen

Täckningskartan för Tre är ganska centrerad kring de större tätorterna och mycket har hänt på ett år, så vad har man hunnit med?

– Vi har räknat ut att vi i slutet av året täcker 25 procent av Sveriges befolkning med höghastighets 5g-nät på 3,5 GHz bandet. Det är precis enligt vår målsättning. Vi har haft strategin i år att i de städer vi byggt – där har vi byggt mycket och enhetligt, säger Maria.

Men även om Tre uppvisade goda hastigheter överlag var det ett par lågvattenmärken där man trots utlovad ””mycket god täckning” inte alls levererade. Hur kommer det sig?

– Framförallt skulle jag säga att det är inomhus, vi ser inte i våra planeringsverktyg hur tjocka husväggar är. Sen beror en del på att vår fiende som är moderna fönster med solfilm. Dock skulle det förvåna mig om det sker utomhus i större utsträckning.

Använder befintlig infrastruktur

Tjocka husväggar må vara en förklaring, men hur kommer det sig att det fortfarande är väldigt stor skillnad beroende på hur man står i förhållande till antennen. Fritt synfält producerar helt andra hastigheter än när man går runt hörnet. När kan vi förvänta oss att upplevelsen blir mer konsekvent? På den frågan svarar Maria.

– Det här handlar lite om hur vi bygger. Vi har i stor del nyttjat den befintliga infrastrukturen och då är det lite glest mellan masterna för att man ska ha samma hastighet hela tiden. Det här är något som vi stärker upp bit för bit och jag skulle säga att först om ett par-tre år är det här problemet löst.

Ska man verkligen prata om mycket hög täckning om det är så inkonsekvent?

– Att man inte har samma hastighet hela tiden kanske är en sak, men i dag är det få applikationer som kräver att man har den absolut högsta prestandan hela tiden: Det är nog i nästa fas av 5g som de kraven kommer och då kommer marknaden börja styra. Men då tror jag att vi pratar mer om privata nät. 

– Med det sagt skulle jag säga att vi tycker det blivit bättre än vad vi trott när vi nu gör mätningarna. Och det beror på utrustningen: Vi bygger med intelligenta MIMO-antenner som är strömsatta och aktiva. De förstärker signalerna smartare vilket ger oss ett effektivt nät. 

Året snart till ända, vad kan vi och alla Tre-kunder förvänta oss här näst. Vad blir resultatet i mätningarna om ett år?

– Vi fortsätter att bygga runt om i Sverige. Vi uppgraderar även 4g på väldigt många basstationer och vi bygger nya stationer. Så nästa år kommer det framförallt vara så att vi byggt i nya städer samt att vi täcker större områden än bara de centrala delarna, säger Maria Jonsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.