Tres teknikchef: ”2023-2025 får vi se de riktigt coola grejerna”

5g För ett år sedan var det stor kalabalik när Tre, Tele2 och Telia slog på sina 5g-nät på bred front. Nu när vi närmar oss årsdagen, hur har Tre gått vidare?

Tres teknikchef: ”2023-2025 får vi se de riktigt coola grejerna”

Telia hade kallat till presskonferens måndagen den 25 maj för att berätta om en stor 5g-nyhet. Men under helgen lanserade Tre sitt 5g-nät brett – vilket ryckte en hel del fjädrar ur konkurrentens hatt. Men även om det brukar sägas att det var i maj 2020 som 5g kom till Sverige, menar man på Tre att de haft tekniken ute långt innan. Detta då de lanserade ett publikt nät runt sitt huvudkontor redan i slutet av 2019.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

– Vi brukar säga att vi varit igång i 1,5 år, kommenterar teknikchef Per Stigenberg när Telekom idag ringer upp.

Men om vi utgår från startskottet i fjol, vad har då Tre åstadkommit sen dess? Per berättar att de fått upp ångan rejält.

– Vi har byggt ungefär 460 siter med 5g fördelade på sju städer. Så i dagsläget täcker vi ungefär 16 procent av befolkningen. Sen har vi ju köpt massa nytt spektrum då vi i januari förvärvade 100 MHz i 3,5 GHz-spektrumet. Det här innebär att bli kan ta fram många konkurrenskraftiga tjänster och vi är otroligt nöjda med att vi fick så mycket spektrum i förhållande till vår nuvarande kundbas, säger han.

– Vi är inne i en fas där vi bygger upp de första klustren i Göteborg, Stockholm och Malmö. Där har vi faktiskt kommit längst i Göteborg. Det ser bra ut ännu så länge och nu skruvar vi på parametrarnas så att vi får bra sprutt, säger Per.

Bygger ”inifrån och ut”

Planen är att bygga städerna inifrån och ut, och utöver att få till bra täckning i de tre storstäderna planeras fler städer få god 5g-täckning i år.

– Vår plan är att bygga innerstäderna i år plus Helsingborg samt att börja med Linköping och Norrköping under hösten. Parallellt med det så håller vi på och byter vårt corenät så att det blir fullt 5g-kompatibelt och det arbetet löper på väldigt bra och kommer tas i drift under nästa år.

Att de svenska operatörerna har god vana på att rulla ut nät märks av, och trots en helt ny radiogeneration, pandemi samt nya säkerhetslagar med tekniska implikationer, säger Per att arbetet att få ut 5g inte har stött på patrull.

– Nej, egentligen har jag inte sett några hinder på vägen givet de villkor vi har. Vi ligger hyggligt på plan och strategin har inte påverkats i någon större omfattning av vare sig pandemin eller annat. Däremot, när covid-19 slog till så låg det nära att titta på nätet. Se över kapacitetsfrågor och ompröva hur vi skulle arbeta. Men vi såg tidigt att vi hade god kontroll.

– Överlag kan jag säga att vi har varit duktiga på att lägga om och lägga beställningar tidigt. Vi har långa planeringshorisonter och när vi har sett att vissa leverantörer drabbats av halvledarproblemen som är på tapeten nu – har vi kunnat parera detta.

Försenad auktion inte stört utrullningen

Samtliga operatörer har sagt att det var livsviktigt att få tillgång till mer spektrum för att få till ett bra 5g-nät. Dessvärre så har PTS auktion för 3,5 GHz-bandet dragit ut på tiden och när den sköts upp i november så hopades orosmolnen kring vad det kunde innebära.

– Spektrum är en bristvara, så är det och när auktionen blev försenad så innebar det ju att frekvenserna blir tillgängliga senare, vilket i sin tur försenar marknaden. Men trots det kan jag inte säga att det har stört vår utrullning, säger Per.

En sak som flera analytiker menar har påverkat utrullningstakten av 5g är att de svenska 4g-näten är så pass bra. Men det påståendet tycker Tres teknikchef är lite missvisande. 5g-viljan i bolaget är stor.

– Vi är väldigt sugna på att rulla ut 5g. Visst måste det vara kalkyler som ska gå ihop, därför tittar vi på var vi får bäst effekt i arbetet. Men 5g är inte bar en ny teknik – det är även en kapacitetsavlastare. Med den datatrafikökning som vi haft de senaste åren så är 5g attraktivt eftersom det kan hjälpa oss att nå kapacitet. Det kan ju finnas ställen där nätet går tungt. Då kan lösningen vara att man lägger på 5g-frekvenser istället för att bygga ut 4g.
– Det finns flera drivkrafter att få ut 5g och jag tror inte att någon sitter och håller igen. Men samtidigt är vi i en sits att det inte är någon besinningslös satsning. Som vi ser det så vet vi inte riktigt vad behovet är – förrän vi har rullat ut det.

Privata nät och som konkurrent till fiber

Så vad är då de tydligaste användningsområdena? Per säger att det ännu så länge inte skiljer sig så mycket från tidigare – kunder vill ha högre hastigheter och bättre svarstider.

– Primärt pratar vi om det som kallas enhanced mobile broadband, vilket är en kapacitetsavlastare och en konkurrent till fiber. Vi ser dock en ökad aktivitet på privata nät och industrinät. Det är fortfarande ett segment som är i sin linda men vi tror kommer växa. I takt med att svarstiderna går ner så tror jag att vi kommer få se de riktiga AR-applikationerna poppa upp. På sikt tror jag även att network slicing, där man istället för att sätta upp lokala wifi – köper 5g-slices, kommer att bli stort. Men det ligger några år framåt i tiden då det är ett antal grejer som måste vara på plats innan. Generellt tror jag att vi får vänta till 2023, 2024, 2025 för att få se de riktigt coola grejerna, säger Per.

Framtiden för 5g ser minst sagt spännande ut och även om Tre inte vill leverera allt för vidlyftiga täckningslöften så menar teknikchefen att det inte kommer dröja allt för länge innan deras kunder får se att det står 5g istället för 4g i sina mobiler.

– Vi är försiktiga med prognoser, men jag kan säga att vi kommer att täcka hela Stockholm stad 2022 och 2023 ska en majoritet av våra kunder ha tillgång till höghastighetsnät. Lite roligt är det att Göteborg är där vi har kommit längst och troligtvis kommer bli först med full täckning.

– Kunder står kanske inte och skriker efter 5g än, men jag tror att vi kommer få se en markant ändring på det i år. Sen tycker jag att det ska bli intressant vart det här tar vägen. 3g var riktigt hajpat när det kom, men för 4g var det inte alls samma sak. Nu är det återigen hajp – kommer den hålla i sig undrar man, säger Per Stigenberg.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!