Triss i WP 8.1 från Nokia

Mobiltelefoner Nokia blandar premium med budget när det presenterar tre nya telefoner som alla kör nya Windows Phone 8.1. Här är Lumia 930, Lumia 635 och Lumia 630.

Triss i WP 8.1 från Nokia

Samma dag som Microsoft har officiell premiär för uppdaterade Windows Phone 8.1 visar Nokia upp sitt nya flaggskepp Lumia 930, som självklart kommer med systemet förinstallerat när de första leveranserna kommer i sommar. På de första marknaderna sker det i juli men informationen från Nokia antyder att vi i Sverige får vänta något längre.

Jämfört med förra årets modell Lumia 925 tar Nokia ett välbehövligt tekniskt kliv framåt. Den 5 tum stora skärmen har full hd-upplösning och istället för en dubbelkärnig Snapdragon S4 tickar en Snapdragon 800 med fyra kärnor på i 2,2 GHz under skalet. Den trådlösa laddningen som med Lumia 925 krävde ett extra tillbehörsskal har återigen flyttat in i telefonen.

Dags för nytt sim-kort

Foto brukar vara en av Nokia starkaste sidor och här har Pureview-kameran samma 20-megapixelsensor som den i phableten Lumia 1520. Förutom bra bild ska man också kunna spela in surroundljud till sina filmer. Det finns 32 GB inbyggt lagringsminne att spara bilderna på vilket kompletteras med 7 GB i Microsoftmolnet. Någon plats för minneskort finns det däremot inte.

Precis som konkurrenterna tror Nokia på trenden med fitness-appar i mobilen. Tillverkaren kommer ännu inte med några egna appar men Lumia 930 har nya rörelsesensorer som utvecklare ska kunna dra nytta av för att bygga egna lösningar och Microsoft skickar med appen Bing Helth and Fitness.

Nokia har likt Apple nu också anammat nano-sim vilket innebär att du troligen tvingas byta ut ditt sim-kort om du är sugen på den nya Lumi-telefonen.

På bild ger den nya designen med rundade hörn och en plattare sidolist ett slankare intryck men specifikationerna avslöjar att arvtagaren faktiskt blivit 1,3 mm tjockare än föregångaren. Det gör att Lumia 930 mäter hela 9,8 millimeter om midjan.

Bättre säkerhet för företag

Förutom de tydliga förändringarna av gränssnittet i WP 8.1, däribland flexiblare plattor på startskärmen och en ny statuspanel med snabbknappar för bland flygplansläge, billäge, och trådlösa nät, har Microsoft också gjort flera viktiga tillägg till företagsfunktionerna. Stödet för mobile device management har utökats och det blir också möjligt att ansluta till företagsnätet med vpn.

För att komma åt de utökade företagsfunktionerna behöver man nu inte betala skjortan för värstingmodellen Lumia 930, de blir också tillgängliga i de nya budgetmodellern Lumia 630 och 635.

Lågpris med 3g eller 4g

Utseendemässigt påminner Lumia 630 och 635 starkt om de ny Android-telefoner som Nokia visade upp under Mobile World Congress i februari men här är det alltså Windows Phone och lite vassare hårdvara som gäller. Framför allt har modellerna en fyrkärnig Snapdragon 400-processor på 1,2 GHz. Minnet är däremot i minsta laget, bara 512 MB. Kameran saknar helt blixt eller belysning och framåtriktad kamera saknas helt.

Nu är det kanske inte helt förvånande med tanke på den låga prislappen, endast 1 200 kronor plus moms för Lumia 630. Skillnaden mellan 630, som kommer till Sverige redan under andra kvartalet, och 635 som dröjer något längre är att den senare modellen är klar för 4g. Något prisuppgift för Lumia 635 har Nokia inte lämnat ut ännu men att det blir den billigaste 4g-modellen som går att köpa känns som en lågoddsare.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter