Troligen inget nytt direktiv

EU EU-kommissionären Cecilia Malmström tror inte det blir något nytt datalagringsdirektiv.

Troligen inget nytt direktiv

Den svenska kommissionären Cecilia Malmström säger på DN.se att EU-komissionen antagligen inte lägger fram något nytt förslag till datalagringsdirektiv. Hon har huvudansvaret för frågor kring datalagringen i nuläget, men vill stämma av den uppkomna situationen med de närmast berörda kommissionärerna Neelie Kroes och Viviane Reding.

Frågan är om EU-domstolens beslut att upphäva datalagringsdirektivet från 2006 innebär att Sverige får tillbaka pengar. Sverige tvingades böta på grund av att man inte införde direktivet inom utsatt tid.

– Våra jurister får titta på det, säger Malmström på DN.se.

Enligt pressmeddelanden från Centerpartiet och Piratpartiet måste Europarlamentet fatta beslut om att riva upp direktivet:

– Detta kommer att hamna på Europaparlamentets bord efter EU-valet. Då krävs det att Piratpartiet blir omvalt och finns på plats för att slutligen döda datalagringsdirektivet, säger Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

– Bara för att EU-domstolen nu ogiltigförklarar direktivet är kampen inte över. De krafter som vill ha detta finns fortfarande kvar och därför är det mycket viktigt att nästa parlament innehåller människor som ser till att fortsätta kampen för att begrava förslaget en gång för alla, säger Centerpartiets Fredrick Federley.

Teleoperatören Tele2 kommenterar också domen och konstaterar att den ställer frågan om den svenska lagen bör rivas upp på sin spets:

– Vi har varit konsekventa i vår kritik av datalagringsdirektivets mycket långtgående konsekvenser för våra kunder. Det EU-domstolen konstaterar är just vad vi framfört, att kraven på lagring är för långtgående och inkräktar för mycket på våra kunders integritet. Därför välkomnar vi dagens beslut, säger Stefan Backman, chefsjurist Tele2 Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.