nr-logo

Bevakar den svenska telekombranschen

Trots överklagan och kritik: PTS står fast

Den kommande auktionen av spektrum i 700-MHz bandet har kritiserats hårt.
Men trots det – och att förfarandet har överklagats, ändrar Post- och Telestyrelsen ingenting.
Både genomförande och tidsplan ligger fast.

  • Artikel annons 1

Diskussionen om hur den kommande auktionen för det 5g-viktiga 700 MHz-bandet har varit lång, och stundtals hetsig. Detta då flera aktörer anser att det beslutade förfarandet inte garanterar fortsatt god konkurrens samt medför risker för monopolisering.

Operatören Tre har till och med valt att överklaga det hela till förvaltningsrätten i Stockholm för att få myndigheten att tänka om.

– Vi har i dag en bra konkurrens med fyra större spelare, men i och med att 700 MHz-bandet är en begränsad naturresurs riskeras konkurrensen att sättas ur spel om det är så att en aktör kan köpa i stort sett allt. Det är vi och två till som vänder sig mot det här – det är egentligen bara en som tycker att det är bra, sa Tres vd, Johan Johamsson till Telekom idag då de lämnade in överklagan.

Gör inga förändringar

Men överklagan till trots, meddelar PTS nu att man avser att fortsätta tilldelningsprocessen som planerat.

Myndigheten anger att tidsplanen är anpassad för att regeringens mål om att: ”hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet år 2023”

Vidare menar man att det är viktigt att tidplanen följs och hänvisar till ett EU-beslut om att medlemsstaterna senast den 30 juni 2020 ska tillåta att frekvensbandet 694–790 MHz används för trådlösa bredbandstjänster, enligt unionens harmoniserade tekniska villkor.

Om inget ändras innebär det alltså att det kommer att bli en spektrumauktion med flera budrundor, det vill säga huggsexa om spektrumet där den

  • Annons 3

Fler nyheter

Bodens datacentersuccé lockar

De lyckade datacenteretableringarna i Boden har lockat finfrämmande. Nu har en delegation från Spanien varit på besök för att försöka lära sig mer.
– Det här visar att Boden är en global spelare, säger kommunalrådet Claes Nordmark.

  • Annons 4

Enghouse-chefen lämnar – startar eget bolag

Enghouse Interactives chef Michael Stubbing lämnar företaget. Efter mer än ett decennium på bygget är det dags för nya utmaningar.
– Det har varit fantastiskt lärorikt och utvecklande, säger han till Telekom idag.

IP Soft:s chatbot prisas i ny studie

”En idealisk lösning med avancerade funktioner”. Så beskrivs IP Softs Amelia i en ny undersökning av chatbotar.
– Vi är hedrade att bli omnämnda som ledare, säger Chetan Dube, vd för företaget.