Trycker på de rätta knapparna

Smartphone LGs toppmodell G2 har start- och volymknapparna på baksidan. Ett innovativt grepp som skiljer ut den här i övrigt något anonyma men fantastiska smarttelefonen från konkurrenterna.

Trycker på de rätta knapparna

När LG G2 landade på den svenska marknaden blev den snabbt en favorit bland de mest hängivna och kunniga Android-fantasterna. Deras enda tydliga invänding och farhåga är att LG med tidigare toppmodeller varit tröga att underhålla och utveckla mjukvaran. Men den tveksamheten verkar i nuläget omotiverad, eftersom LG arbetar på en uppdatering till Android 4.4 Kitkat som är planerad att nå svenska kunder under mars 2014.

Nersklade appar

Samtidigt är det verkligen inget fel på hur LG har tillämpat sitt eget Optimus-gränssnitt på Android 4.2.2 i G2, även om det grafiska språket är lite kantigt. Det är enkelt, begripligt och laddat med en hel del användbara funktioner. Här är några exempel:

Statusfältet som kan dras ner från toppen av skärmen är inte unikt men bra sammansatt. Där kan man slå av och på wifi, gps, flygplansläge och ett 15-tal andra funktioner. En av dessa är Qslide, LGs program som gör att vissa anpassade appar kan köras i ett nedminskat och transparent fönster. Jag gillar till exempel att kunna ha en miniräknare liggande nerskalad och tillgänglig ovanpå de andra elementen.

G2an har ett gästläge som öppnar en ”städad” del av telefonen och endast ger tillgång till en uppsättning utvalda appar och funktioner. Inloggningen sker genom att man ritar ett alternativt mönster med fingret på skärmen. Egentligen fungerar gästläget precis som de fleranvändarläge som finns i Android 4.2 för surfplattor.

En liten app jag gärna återvänder till är Quick Remote, som använder ir-porten och gör mobilen till en fjärrkontroll för tv och digitalbox.

Skärmen hör till de absolut bästa vi testat. Den erbjuder dessutom en genväg in i en låst telefon, det är bara att knacka på.
Skärmen hör till de absolut bästa vi testat. Den erbjuder dessutom en genväg in i en låst telefon, det är bara att knacka på.

Knacka på

Bland innovationerna bör nämnas Knock On. Så kallas möjligheten att väcka telefonen med ett par snabb knackningar på skärmen. Det kan vara särskilt användbart eftersom startknappen har placerats på baksidan tillsammans med volymknapparna alldeles under kameralinsen. Volymknapparna fungerar även som genvägar till i ena fallet kameran i det andra anteckningsboken, som i sig är en bra och lättanvänd app med både tangentbordsinmatning, handstil och hantering av bildelement.

Men om vi backar en aning från detaljerna och listar några av de mer grundläggande styrkorna med LGs G2: Den är riktigt kraftfull och rapp, driven av Qualcomms snabbaste Snapdragon-processor. Skärmen är enastående skarp, ljusstark och i praktiken utan begränsningar i betraktningsvinkeln. 13 MP-kameran håller hög nivå. Bildkvaliteten är bra även i knepiga ljusförhållanden, med fin detaljåtergivning, balanserade färger och lite brus. Kameraappen innehåller ett antal både kul och användbara lägen. Oklart dock om ljudzoomen hör till dessa.

Mycket för pengarna

Sammanfattningsvis är LG G2 en riktigt lyckad smartphone i toppsegmentet, som med sin kraft och vassa skärm bjuder på en fin användarupplevelse.

I skrivande stund ser den också ut att ligga på en klart attraktiv prisnivå i en jämförelse med konkurrenterna. 32 GB-varianten är den som listas hos flest av de stora återförsäljarna och den ligger på under 3 500 kronor exklusive moms. Googles egen Nexus 5, som bygger på samma hårdvaruplattform, kostar ungefär lika mycket i 16 GB-utförandet. Sonys Xperia Z1 ligger på runt 4 600 kronor och Samsung Galaxy S4 lte+ på 4 000 kronor.

Det som talar för Samsung är som vanligt att de jobbat hårt för att göra Android företagsanpassat. Där ligger LG fortfarande efter.

Fakta

LG G2

Plus Grym skärm Snabb som attan Lång standbytid Skön twist på Android Minus Efter Samsung på företagssäkerhet Aningen glatt baksida Lurarna bottnar i basen Kanske inte coolaste varumärket

Fakta

Betyg

Nytta: 8 av 10 Nöje: 9 av 10 Design: 8 av 10 Teknik: 10 av 10 Känsla: 9 av 10 Prisvärde: 8 av 10 Helhetsintryck: 9 av 10

Fakta

Fakta

Modellbeteckning: LG G2 Operativsystem: Android 4.2.2 Bildskärm: 5,2 tum, 1080×1920 pixlar, 424 ppi, ips-panel Processor: Snapdragon 800, quad core 2,26 GHz Minne: 2 GB Lagring: 16 eller 32 GB Kamera: 13 MP, video 1080p@60fps, 9 punkters autofokus, optisk bildstabilisering, frontkamera på 2,1 MP och 1080p Typ: fyrbands-gsm, fyrbands-3g, fembands-4g Data: gprs/edge, umts, hspa+ 42/21 Mbit/s, lte 150/50 Mbit/s, wifi a/b/g/n/ac Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.0, infraröd, nfc, dlna Max taltid: 12 tim 30 min (3g) Max standbytid: 900 tim (3g) Mått: 71 × 138 × 9 mm Vikt: 143 g Pris: från ca 3 450 kronor exklusive moms (32 GB-modellen)

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.