Tryckkänslig skärm stora Iphone-nyheten

Mobiltelefoner Iphone 6s och 6s Plus är lika föregångarna som bär men har fått en hel del ny teknik innanför skalet. Intressantast är den nya skärmen som inte bara känner att du trycker utan också hur hårt du gör det.

Tryckkänslig skärm stora Iphone-nyheten
Den nya färgen rose gold blir unik för Iphone 6S och 6S Plus. Det blir också den vanliga guldfärgen som nu försvinner färgval på förra årets modeller.
Den nya färgen rose gold blir unik för Iphone 6S och 6S Plus. Det blir också den vanliga guldfärgen som nu försvinner färgval på förra årets modeller.

Någon överraskning var det knappast att Apple under gårdagens event inte visade upp någon telefon med nytt utseende. Istället följde de sitt tidigare mönster och släppte s-modeller av förra årets Iphone 6 och 6 Plus. Men två utseendemässiga nyheter bjöds det ändå på. Dels färgen rose gold, en snyggt blekrosa kulör som kan väljas som alternativ till guld, silver eller grått och dels att telefonerna blivit aningen tjockare.

Det senare var nu knappast ett mål i sig utan en bieffekt av den tekniska nyheten att Iphone nu får en tryckkänslig skärm som liknar den i Apples klocka. Där har tekniken kallats force touch men nu har tillverkaren bestämt sig för att istället ge den namnet 3D touch. Tryckkänsligheten öppnar för nya sätt att interagera med telefonen och det blir till exempel möjligt att få fram menyer med snabbgenvägar genom att trycka lite hårdare på en apps ikon på startskärmen. Det blir bland annat också möjligt att till exempel förhandsvisa bilder i större format eller innehållet i ett mejl. Trycker du lite hårdare under en förhandsvisning öppnas objektet på riktigt.

70 procent snabbare

De nya Iphone-modellerna har som brukligt också fått en ny och snabbare processor, A9-chippet uppges vara 70 procent snabbare än föregångaren samtidigt som hjälpprocessorn som hanterar informationen från telefonens rörelsesensorer blivit både effektivare och energisnålare. Också uppkopplingen till nätet har vässats i s-modellerna. Wifi-kretsarna har fått mimo-stöd, det vill säga möjligheten att kommunicera via flera antenner samtidigt, och Iphone får också möjlighet att köra 4g-data i ännu fler frekvensband och med högre hastighet än tidigare.

Fler pixlar och mer högupplöst video

Kameran har fått sig mer än bara en putsning, istället för 8 MP får huvudkameran nu 12 MP-upplösning och för första gången hos Apple kan man nu filma i 4k-upplösning, något som konkurrenterna erbjudit länge. Den optiska bildstabiliseringen i Iphone 6S Plus fungerar nu också för video vilket

Samtidigt som man filmar med den högsta upplösningen går det också att ta stillbilder med samma kvalitet som förra årets Iphone

En annan kameranyhet är det som Apple kallar live photos, dvs bilder som likt de magiska fotografierna i Harry Potter rör på sig. Det handlar inte om videoklipp utan telefonen tar en serie stillbilder före och efter att du tryckt på avtryckaren. Funktionen ska tydligen vara aktiverad som standard för att användaren inte ska behöva fundera på hur den fungerar. Märkligt nog ska extrabilderna tydligen ta minimalt med plats i minner vilket är tur för den som köpt de minst dyra telefonerna med 16 GB lagringsutrymme. Största modellerna får som tidigare 128 GB lagring.

Skarpare selfies

Också frontkameran, eller facetime-kameran som det heter på Apple-språk har fått en ordentlig uppdatering. Den får nu en upplösning på 5 MP jämfört med tidigare 1,2. Någon led-blixt på framsidan som vissa andra tillverkare börjat förse sina mobiler med, har inte Iphone 6S eller 6S Plus. Istället kan hela skärmen användas för att lysa upp motivet, hur väl det fungerar återstår att se.

Batterikapaciteten i de nya Iphone-modellerna blir den samma som tidigare och det blir också de samtals- och surftiderna. Samtidigt har Ios 9 som släpps till tidigare modeller av Iphone och Ipad redan den 16 september sagts ge bättre batteritider så med lite tur får man kanske några extra minuter vid normalanvändning.

Till Sverige innan nyår

Den amerikanska försäljningen av Iphone 6S och 6S Plus startar den 25 september men när telefonerna får svensk säljstart har de ännu inte berättat. Däremot har de lovat att de ska finnas ute i 130 länder före nyår. Priserna ser ut att blir de samma som för motsvarande gamla Iphone 6 vilka istället sjunker omkring en tusenlapp i pris. Iphone 5 och 5C försvinner ur sortimentet och ersätts av 5S som instegsmodell.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.