Trygghetslarm tog hem Tele2s m2m-pris

Hälso- och sjukvårdssektorn blir en allt hetare marknad för mobiloperatörerna. I den riksomfattande tävlingen M2M Innovation Award knep lösningar med häsovårdstema både första, andra och tredje pris.

Trygghetslarm tog hem Tele2s m2m-pris

För att vaska fram framtidens bästa idéer kring m2m, maskin till maskin-kommunikation, har Tele2 under hösten utmanat studenter på Sveriges universitet och högskolor i en tävling om totalt 55 000 kronor i prispengar.

–M2m-utvecklingen innebär enorma möjligheter för det svenska näringslivet. Men det gäller att inse potentialen och inte halka på efterkälken. Avsikten med Tele2 M2M Innovation Award är bland annat att sätta m2m-utvecklingen i rampljuset, säger Mats Granryd, vd för Tele2 Sverige.

Studenterna hade möjlighet att lämna in bidrag fram till den 13 november och idag den 6 december har vinnarna offentliggjorts.

Uppkopplat larm

För det vinnande tävlingsbidraget står Josefina Sonnerup, som studerar maskinteknik på KTH, för. Hennes idé handlar om en utveckling av dagens trygghetslarm som används av många äldre vilka behöver hjälp i hemmet. Josefina Sonnerups larm består av ett armband som mäter bärarens puls. Vid avvikande rytm larmas akutvården som dessutom får veta patientens position. Eftersom armbandet är uppkopplat till mobilnätet har hon också skisserat möjligheten att läkaren eller annan sjukvårdspersonal genom det skulle kunna kommunicera med bäraren för att exempelvis påminna om när det är dags att ta ordinerad medicin.

– Bidraget andas framåtanda som tydligt påvisar nyttan med framtida m2m. Innovationen är dessutom realistisk. Ett företag som utvecklar m2m-applikationer skulle kunna utveckla funktionen redan idag, säger Mats Granryd.

Josefina Sonnerups kommer vid prisutdelningen den 15 december att belönas med 30 000 kronor.

Pillerburkar och pandemilarm

Även andra och tredje pris är kopplade till hälsosektorn. Rodrigo Lopez, även han maskinteknikstudent vid KTH, vinner 15 000 kronor för sin intelligenta pillerburk som både håller reda på hur mycket medicin som finns kvar, jämföra med receptet och påminna om patienten via sms om denne glömt ta den rekommenderade dosen i tid. Hans idé bedöms av juryn som ett konkret exempel på en enkel applikation som löser ett reellt problem för patienten.

Tredjepriset på 10 000 kronor som också det till en KTH-student är kanske något svårare att realisera. Elis Kullberg läser industriell ekonomi och har siktat in sig på att förekomma framtida pandemier. Genom att använda m2m-teknik i kombination med ir-kameror vill han mäta och följa kroppstemperaturen hos människor som rör sig i samhället. En allmän temperaturförändring skulle kunna vara ett tecken på en begynnande pandemi och myndigheterna skulle därigenom kunna genomföra åtgärder i tid.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.