Jason Andersson, chefsanalytiker hos IDC, konstaterar att Mitel visserligen positionerat sig som en konsoliderare, men att de hittills inte varit mycket för att konsolidera produktportföljer.
– Så jag räknar inte med att det blir färre produkter på marknaden efter uppköpet, även om det finns en hel del möjliga synergier på bland annat terminalsidan. Polycom har till exempel en hel del sip-telefoner och det har Mitel varit väldigt effektiva tillverkare av genom sitt tidigare köp av Aastra. Mitel skulle må bra av att våga konsolidera portföljerna men det är jättekomplicerat att lägga ner produkter, speciellt när det handlar om mer komplexa system.
Men lika viktigt är kanske det tillskott på videoområdet som Mitel får genom affären.
– Där har Mitel vart väldigt trevande, nu får de möjligt att utmana Cisco som helhetsleverantör på uc-området, säger Jason Andersson.
– Ja tillsammans kan de göra sina respektive styrkor ännu starkare, menar Steve Blood och konstaterar att uc-marknaden kommer att ha ett fåtal stora spelare framöver.
– Och Mitel blir nu större, säger han.
Polycom har under de senaste åren tryckt hårt på sitt nära samarbete med Microsoft och att det skulle bli någon ändring på den punkten tror varken Steve Blood eller Jason Andersson.
– Polycom är definitivt en stark partner och Mitel är den mest Microsoft-vänliga av de direkta konkurrenterna till Microsoft på uc-området, säger Steve Blood.
– Ja, Microsoft kommer inte att oroa sig för affären och när det gäller terminaler för Skype for Business får Mitel/Polycom helt klart en dominerande ställning, säger Jason Andersson.
Även om analytikerna totalt sett är positiva till affären så höjer ändå Steve Blood en varningsflagga.
– Utmaningen är helt klart den minskande marknaden för traditionell telefoni och video och den påverkan det kan ha på båda tillverkarna. Både Mitel och Polycom behöver snabba på sina molnsatsningar på globalt och det kommer att kräva ytterligare investeringar.