Tung avslutning på 2022 för mobiltillverkarna

mobiler Försäljningen av mobiltelefoner backade med elva procent under 2022 enligt analysföretaget Canalys.

Tung avslutning på 2022 för mobiltillverkarna

Tillverkarna av mobiltelefoner upplevde det försäljningsmässigt sämsta kvartalet på tio år när 2022 gick mot sitt slut. Enligt analysföretaget Canalys backade försäljningen under årets sista kvartal med 17 procent jämfört med föregående år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Sammanlagt såldes omkring 1,2 miljarder mobiler under hela året, vilket innebär en minskning med elva procent, och Canalys konstaterat att året har fört med sig utmaningar för alla tillverkare.

– Tillverkarna av smartphones har kämpat i en besvärlig makroekonomisk miljö under 2022. Kvartal fyra uppvisar den sämsta försäljningen under det senaste decenniet, säger Runar Bjørhovde, analytiker på Canalys.

Apple sålde flest enheter under det fjärde kvartalet och nådde sin högsta marknadsandel någonsin med 25 procent. Samsung landar på andraplatsen med en marknadsandel på 20 procent, men sett till helåret 2022 var man den leverantör som stod för högst antal levererade enheter totalt sett.

Övriga tillverkare på topp-fem-listan är Xiaomi, Oppo och Vivo med marknadsandelar på elva, tio respektive åtta procent.

Nedgång i alla prissegment

Enligt Canalys såg man inledningsvis en minskad efterfrågan i lågpris- och mellansegmenten, men under årets avslutande kvartal såg man även en negativ påverkan på premiumsegmentet.

Canalys förutspår att tillverkarna kommer att försöka minska sina utgifter under 2023 för att prioritera vinst, samtidigt som man bevakar sina marknadsandelar. Man räknar med en marginell ökning av antalet sålda enheter och att året kommer att bjuda på fortsatt svåra förhållanden.

– Även om inflationstrycket kommer att avta gradvis, så kommer effekten av räntehöjningar och lågkonjunkturen att begränsa potentialen för marknaden, särskilt i Nordamerika och Västeuropa, konstaterar analytikern Le Xuan Chiew på Canalys.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.