Tungt vinstfall för Ericsson

Nästan halva det tredje kvartalets vinst är borta jämfört med förra året. Det var ändå bättre än analytikerna väntat sig.

Ericssons vinst för det tredje kvartalet 2012 blev 3,2 miljarder kronor före skatt. Inte fy skam kan man tycka men samma kvartal förra året gjorde bolaget en vinst på 5,9 miljarder, nästa dubbelt upp med andra ord. Börsen svarade med snabbt sjunkande kurs trots att resultatet ändå var bättre än många bedömare förutsått.

Det största problemet är minskad försäljning av utrustning till världens teleoperatörer. Omsättningen inom affärsområdet Networks minskade med hela 17 procent i förhållande till tredje kvartalet 2011. Något som inte kommer som en överraskning för vd Hans Vestberg.

– Vi har pratat i flera kvartal nu om att människor köper mindre i Europa. Vi ser ingen skillnad den närmaste tiden. Sedan har vi delar av Nordafrika och Mellanöstern där man på grund av politisk oro inte gör några affärer alls, säger han till nyhetsbyrån TT.

Mer tjänster

Bättre går det med tjänsteförsäljningen, Global Services ökade sin omsättning med 19 procent till drygt 24 miljarder kronor.

För att förbättra lönsamheten ska Ericsson skära i kostnaderna vilket i praktiken innebär personalminskningar. Och att anställda i Sverige kommer att beröras är inget som Hans Vestberg utesluter.

– Det har redan skett personalreduceringar runt om i världen. Jag kan inte utesluta någonting. Men vi kommer i så fall först att prata med de berörda, oavsett land.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.