Turbo-3g i upplänken

Tekniken för att snabba upp nedladdingshastigheterna i 3g, hsdpa, känner vi till. Nu visar Nokia upp hsdpa:s motsvarighet i upplänken, hsupa. Samtidigt lanserar mobiljätten sin i-hspa lösning som ska ta 3g till nästa nivå.

I-hspa, internet high speed packet access, baseras på wcdma-tekniken och är en lösning för att snabba upp datahastigheterna i 3g-näten. Lösningen, som presenteras under CTIA Wireless 2005 i New Orleans, kombinerar hsdpa och hsupa, som snabbar upp hastigheterna i ned- respektive upplänken. Detta innebär att förutsättningarna förbättras för applikationer som kräver höga symmetriska datahastigheter som mobil e-post och realtidstjänster.

Nokia demonstrerar samtidigt sin lösning för hsupa, high speed uplink packet access. Nokias lösning kan i ett första skede snabba upp upplänken i umts/wcdma-näten med 1,4 mbps för att i senare releaser nå 5,8 mbps.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.