Turbo-3g i upplänken

Tekniken för att snabba upp nedladdingshastigheterna i 3g, hsdpa, känner vi till. Nu visar Nokia upp hsdpa:s motsvarighet i upplänken, hsupa. Samtidigt lanserar mobiljätten sin i-hspa lösning som ska ta 3g till nästa nivå.

I-hspa, internet high speed packet access, baseras på wcdma-tekniken och är en lösning för att snabba upp datahastigheterna i 3g-näten. Lösningen, som presenteras under CTIA Wireless 2005 i New Orleans, kombinerar hsdpa och hsupa, som snabbar upp hastigheterna i ned- respektive upplänken. Detta innebär att förutsättningarna förbättras för applikationer som kräver höga symmetriska datahastigheter som mobil e-post och realtidstjänster.

Nokia demonstrerar samtidigt sin lösning för hsupa, high speed uplink packet access. Nokias lösning kan i ett första skede snabba upp upplänken i umts/wcdma-näten med 1,4 mbps för att i senare releaser nå 5,8 mbps.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.