Turbo-3G kritiseras av konsult

Hsdpa, även kallat turbo-3G, är för dyrt och det höga priset avskräcker operatörer från en uppgradering. Det anser Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream.

Bengt Nordström för fram sin kritik i en intervju från nyhetsbrevet Total Telecom som Ny teknik har tagit del av. Han menar att återbetalningstiden kan skrämma bort operatörerna från en uppgradering till hsdpa eftersom kostnaden blir väldigt hög. Tillverkarna av hsdpa beräknar att det rör sig om kostnader på mellan en och tio procent av den totala kostnaden för 3G-utbyggnaden. Nordström påpekar att en kostnad på tio procent kan innebära en avsevärd summa pengar för en operatör. Som exempel tar han operatören 3 som lagt så mycket som 25 miljarder dollar på sin investering i 3G-nät. En uppgradering till hsdpa ökar hastigheten i 3G-näten och underlättar därför användningen av video och tv i mobilen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.