I skrivande stund har 324 personer deltagit i tidningens undersökning. 38 procent uppger att de inte har 5g överhuvudtaget. Ytterligare 30 procent uppger att de inte har 5g där de vill ha det. Bara tio procent av Telekom idags läsare uppger att de har 5g-täckning överallt där de behöver.
Den danske telekomkonsulten John Strand som driver Strand Consult ser flera tänkbara förklaringar till siffrorna.
– Generellt skulle jag säga att de nordiska länderna har tillräckligt bra täckning både när det kommer till 4g och 5g men det är fortfarande väldigt många människor som inte har en 5g-telefon.
”Plötsligt hade jag fantastisk täckning och 5g i princip överallt”
Men det räcker inte bara att ha en 5g-kompatibel telefon. Det beror också på hur ny den är.
– Det är nog många som har en telefon som på pappret är en 5g-telefon, men som inte stödjer så många frekvenser. Tidigare hade jag exempelvis en Samsung S20. När jag var i USA hade jag bedrövlig täckning inomhus och jag hade aldrig 5g-täckning där. Sen fick jag en Samsung S22+ och helt plötsligt hade jag fantastisk täckning inomhus och 5g i princip överallt, säger John Strand.

Exempelvis Qualcomms chip för 5g har utvecklats väldigt mycket de senaste tre åren.
– Nu har du chip som stödjer Mimo, Massive Mimo och alla de här nya sakerna. Det blir förstås en jätteskillnad om du har en telefon med ett nytt chip eller en med ett gammalt.
John Strand är nyligen hemkommen från Mobile World Congress i Barcelona.
– Jag hade 5g överallt på MWC förutom när jag ringde vanliga telefonsamtal. Då hade jag i stället 2g och det var inte dåligt för samtalskvalitén.
Experten ser sin upplevelse i Barcelona som ett tecken på vilken intelligens det nuförtiden finns i nätverken.
– Det är i princip som nätverket frågar mig vad jag gör med min telefon och vad för uppkoppling behöver jag. Det innebär ju bland annat att jag använder ett frekvensband för uppströmsdata och ett annat för nedströmsdata och så vidare, säger John Strand och fortsätter:
– Så detta innebär ju också att min 5g-upplevelse beror på hur väl operatörerna konfigurerar sina nät och hur de prioriterar trafiken.
Bra nätverk i Europeisk kontext
För några år sedan gjorde Strand Consult en undersökning om dåliga nätverksupplevelser i Norden.
– Då kom vi fram till att 70 procent av de dåliga nätverksupplevelserna inte berodde på nätverket överhuvudtaget utan på telefonerna.
Han betonar att Norden ligger väldigt långt fram när det kommer till nätverksutbyggnad i en europeisk kontext.
– Det gör också att människor som bor i Norden ställer väldigt höga krav på nätverken och kanske blivit lite bortskämda. Men jämför du med exempelvis Tyskland och Italien har Sverige väldigt stabila och bra nätverk.
Strand tror att 5g-utvecklingen kommer gå snabbt och att sifforna i undersökningen kommer se annorlunda ut om den görs om ett eller två år.
– Samtidigt kan man fråga sig hur många privatpersoner som egentligen har behov av 5g idag. Vill du se på Netflix eller Svt i din telefon så kan du göra det med samma kvalité med 4g.