Tydlig Taylor Swift-effekt i mobilnätet

5g Under fredagens stora konsert på Friends Arena användes en rekordstor mängd mobildata visar siffror från Tele2. De cirka 65 000 tusen besökarna använde i genomsnitt 190 megabyte data, per person, vilket motsvarar nästan 2 timmar streamad musik eller över 50 uppladdade bilder per person.

Tydlig Taylor Swift-effekt i mobilnätet
Tele2:s nätchef Elin Ovéus på Friends Arena. Foto: Tele2.

Några av de appar publiken använde mest för att dela sin konsertupplevelse var Snapchat och Facebook. Enligt Tele2:s roamingsiffror, så befann sig på besökare från 57 länder på arenan och de flesta utländska besökarna kom från USA.

Fredagens spelning blev också startskottet för det nya 5g-nät från Ericsson som Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility bygger på Friends Arena.

Under konserten laddades det upp 1092 gigabyte data, vilket motsvarar lika mycket data som exempelvis hela Örebro använde under samma kväll. Varje person på konserten använde i genomsnitt totalt 190 megabyte data och laddade upp 80 megabyte bilder och filmer från sina smartphones, vilket är nästan 50 procent mer än vad besökarna på Beyoncé gjorde förra året enligt Tele2:s siffror. 

– Vi är mycket glada att tillsammans med Ericsson få bygga ett helt nytt 5g-nät både på Friends Arena men också i stora delar av övriga Sverige, säger Elin Ovéus, nätchef på Tele2 och fortsätter:

– På Tele2 har vi lång erfarenhet av att jobba med arenauppkoppling och 5g kommer att revolutionera upplevelsen på konserter med betydligt bättre möjligheter att dela med sig av sina upplevelser i realtid, något som vi ser efterfrågas starkt av fansen. När det är 65 000 besökare på en liten yta ställer det höga krav på uppkopplingen och det är det vi nu löser.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.