Tyska operatören lanserar 5g standalone under 2024

5g Deutsche Telekom blir sist ut av de stora mobiloperatörerna i Tyskland med att erbjuda 5g standalone i det publika mobilnätet.

Tyska operatören lanserar 5g standalone under 2024

I Sverige har ingen mobiloperatör lanserat 5g standalone i det publika nätet, men i Tyskland ligger operatörerna steget före.

Två operatörer – Vodafone och O2 – har redan lanserat 5g standalone och nu meddelar Deutsche Telekom att man planerar att rulla ut tekniken i sina mobilnätverk under nästa år.

Enligt Fierce Wireless berättade Srini Gopalan, vd på Telekom Deutschland, att operatören siktar på att kunna erbjuda 5g standalone även till konsumentmarknaden under 2024. Företagsmarknaden har redan tillgång till de uppgraderade nätverken, vilket bland annat öppnar möjligheter till network slicing, där man får tillgång till ett virtuellt nätverk för att säkerställa höga prestanda för ett specifikt användningsområde.

Utrullningen av 5g standalone i Deutsche Telekoms nätverk har försenats ett par gånger. Inledningsvis skulle lanseringen ske redan 2022, men operatören har vid upprepade tillfällen sagt att man inte har någon brådska och att tekniken inte skulle aktiveras förrän behovet verkligen fanns där.

Operatören O2 lanserade 5g standalone-tjänster i början av oktober och utlovar att över 90 procent av invånarna i Tyskland ska kunna få tillgång till dessa tjänster. I slutet av 2025 är målet att standalone-nätverket ska täcka hela Tyskland.

Vodafone var dock först ut – redan i mars 2022 aktiverade man sina 5g standalone-tjänster.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.