Ubuntu vill ta Linux till mobilen

Det är riktigt trångt om utrymmet när det gäller operativsystem för mobiltelefoner. Men det hindrar inte företaget bakom populära Linux-distributionen Ubuntu från att vilja göra ett eget försök.

Av Nokias och Intels Linux-variant Meego bidde det en tumme och det mesta talar för att HPs operativsystem WebOS går i graven. Inte ens Microsoft har haft en speciellt framgångsrik resa med Windows Phone, även om det kan komma att ändras när Nokia börjar leverera sina nya Lumia-modeller. Ändå tror sig Canonical, som utvecklar Linux-distributionen Ubuntu, kunna göra en inbrytning på smartphonemarknaden. 2014 är det tänkt att de ska släppa sin första version som fungerar på mobiltelefoner, surfplattor och teveapparater, rapporterar Elektroniktidningens nätupplaga.

Huvudmotståndarna uppges vara Apples Ios och Googles Android.

– Det här är en mycket dynamisk och konkurrensutsatt värld. Det finns fortfarande ett utrymme för disruptiva element att etablera sig. Ubuntu och Windows har fortfarande en chans att bli starka krafter, säger grundaren Mark Shuttleworth till tidningen Zdnet.

Till skillnad från Nokia, Intel och HP tycker sig Canonical ha det som krävs för att lyckas bättre.

– Ubuntu har visat att vi klarar att möta deadlines och att vi kan innovera. Vi kan leverera en bra strategi och bra produkter, förklarar Mark Shuttleworth.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.