UIQ i kamp mot arbetskraftsbrist

Ronnebyföretaget UIQ technology krigar mot jättar som Microsoft på världsmarknaden. På hemmaplan slåss de om kompetent arbetskraft och kommer i allt högre utsträckning att behöva rekrytera från utlandet. Nu har företaget startat ett utbildningsprogram för att öka antalet kvalificerade jobbansökningar.

När Telekom idag träffade UIQs vd Johan Sandberg år 2004 beskrev han närheten till Blekinge tekniska högskola som företagets livlina. Här har man hämtat större delen av sin personal. Men ansökningarna till högskolan har gått ner katastrofalt och Johan Sandberg tvingades konstatera att det är färre som kommer ut än vad UIQ behöver anställa.

– Vi blir tvungna att rekrytera från utlandet i allt högre grad. Innan årsskiftet är det brist på arbetskraft och i framtiden ser det bara värre ut, konstaterade Johan Sandberg.

Nu har UIQ tillsammans med Blekinge tekniska högskola och Länsarbetsnämnden tänkt att öka antalen kvalificerade jobbansökningar hos företaget med hjälp av ett nytt utbildningsprogram. UIQ Academy pågår i 20 veckor och startar i augusti i år. De medverkande får göra praktik med uppdrag under ”företagsliknande former” hos UIQ. Medverkande garanteras dock inte jobb hos UIQ.

Fakta

Om UIQ

UIQ technology är idag ett helägt dotterbolag till Symbian limited, en industrigrupp som drivs av de största mobiltelefontillverkarna. Ursprungligen var företaget en del av Ericsson i Ronneby och startades upp i anslutning till Blekinge tekniska högskola. När Symbian 1999 tog över utökades verksamheten och namnet ändrades till UIQ.

UIQ utvecklar en användarplattform för operativsystemet Symbian. Första mobiltelefonen med gränssnitt från UIQ var Sonyericsson P800 som lanserades 2002.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.