UIQ varslar alla

Ronneby-företaget UIQs framgångssaga är över. Sony Ericsson och Motorola ska enbart använda Symbian och Windows framöver.
Samtliga anställda på UIQ är varslade om uppsägning.

När Telekom idag besökte Ronneby-företaget våren 2004 var redan arbetskraftsbristen ett problem för UIQ. År 2006 var bristen på arbetskraft med rätt kompetens akut.

270 personer varslas

Nu står det klart att UIQs framgångssaga är över. Sony Ericsson köpte bolaget i förhoppning att öka industristödet för plattformen. Motorola hängde med på tåget men båda mobiltillverkarna slutar nu helt att använda UIQs gränssnitt till sina smarta mobiler till fördel för Symbian och Windows. Dödsstöten kom när Nokia öppnade Symbian-plattformen.

Personalen i Ronneby fick beskedet om att samtliga varslas under torsdagsförmiddagen, enligt uppgifter från Blekinge läns tidning. Totalt rör det sig om 270 personer som riskerar att bli utan arbete inom en snar framtid. Sony Ericsson kommer att stanna kvar och finansiera företaget under en begränsad tid. Hur länge är dock oklart.

Tanken är att bolaget ska rekonstrueras och förhoppningen är att en finansiellt stark köpare ska driva bort de tunga molnen.

Fruktat ett värre besked

Vd Johan Sandberg konstaterar att eran UIQ är på väg mot sitt slut.

– Det finns ingen framtid för företaget i dess nuvarande form och det känns naturligtvis tungt när det handlar om något man byggt upp under tio år, säger Johan Sandberg till Blekinge Läns tidning.

– Samtidigt hade många anställda fruktat ett ännu värre besked, att företaget skulle avvecklas direkt. Nu känns det som att Sony Ericsson visar välvilja och tacksamhet för det vi gjort, säger Johan Sandberg.

Motorola har dock inte hittills lämnat några garantier om fortsatt medverkan i UIQ. Redan i juni varslades 200 anställda av 370 om uppsägning. Sedan dess har många slutat frivilligt och hittat nya jobb. De som varslades i juni, och som fortfarande är kvar i företaget, får nu en ny sexmånadersperiod innan varslen träder i kraft.

Fakta

Om UIQ

UIQ technology var tidigare ett helägt dotterbolag till Symbian limited, en industrigrupp som drivs av de största mobiltelefontillverkarna. Ursprungligen var företaget en del av Ericsson i Ronneby och startades upp i anslutning till Blekinge tekniska högskola. När Symbian 1999 tog över utökades verksamheten och namnet ändrades till UIQ. År 2006 köpte Sony Ericsson hela verksamheten.

UIQ utvecklar en användarplattform för operativsystemet Symbian. Första mobiltelefonen med gränssnitt från UIQ var Sonyericsson P800 som lanserades 2002.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.