Ulrica Messing sätter press på PTS

Ulrica Messing har nu tröttnat på diskussionen om att tillåta alternativa tekniker för 3g. Hon tycker att alla i hela Sverige ska få tillgång till samma 3g-standard, oavsett var de bor och att PTS bör se till att de ursprungliga utbyggnadsplanerna fullföljs.

Ulrica Messing säger i en intervju med TT att hon inte är beredd att acceptera en enklare 3g-teknik i glesbygd. Hon tycker också att 3g-utbyggnaden tagit för lång tid och påpekar att nätet skulle ha varit utbyggt för ett år och tio månader sedan.

Inget händer

Just nu står utbyggnaden still i landet i väntan på att PTS ska ta ställning till operatörernas begäran att omförhandla avtalet. Det är utbyggnaden i glesbygd som står i fokus. Vodafone och 3 vill kunna få möjlighet att hyra in sig hos Nordisk Mobiltelefon som fått licensen att bygga ett digitalt när som ersätter det analoga nmt-nätet. Nordisk Mobiltelefon använder den amerikanska 3g-tekniken cdma2000.

Telia och Tele2 vill däremot kunna använda det befintliga gsm-nätet, men med edge-tekniken.

Besked i oktober

Frågan har varit uppe i PTS styrelse hela hösten, men utan att något beslut i frågan fattats. PTS ska också ta ställning till eventuella böter för de operatörer som inte byggt ut 3g-nätet tillräckligt. Nästa chans till besked från PTS ser ut att bli den 21 oktober då ett nytt styrelsemöte kommer att hållas.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.