Ulrika Hedlund: Därför kommer arbetsgivare som anammar hybridarbete att vara vinnare 

Krönika BCG:s rädsla för distansarbete kan få katastrofala följder. De som anammar ett modernt arbetssätt kommer att bli vinnare istället, skriver Ulrika Hedlund i en krönika.

Ulrika Hedlund: Därför kommer arbetsgivare som anammar hybridarbete att vara vinnare 

Det pågår just nu en intensiv debatt i Sverige kring distansarbete. När Boston Consulting Group (BCG) nyligen publicerade en artikel där de hävdar att distansarbete leder till katastrofala resultat fick debatten nytt bränsle.

BCG hävdar att ökade kostnader, färre initiativ och förlängda projekt är en direkt följd av distansarbetet, och Sverige är sämst i klassen då den svenska konsensuskulturen inte fungerar på distans.

Det som i min mening verkligen skulle leda till katastrofala resultat – och totalt haveri för Sverige, är om företagsledare på allvar tror på detta resonemang och tvingar tillbaks sin personal till kontoren. Det är inte distansarbetet i sig som är problemet, utan ett förlegat ledarskap och bristande digital kompetens.

Vi är nog alla rörande överens om att det bästa sättet för människor att lära känna varandra, bygga relationer och stärka sammanhållningen är att umgås med varandra IRL (in real life). Men det är inte det frågan gäller. Det som har lett till en så hetlevrad debatt är frågan om vart vi ska jobba någonstans – på ett kontor eller någon annanstans.

Den frågan är helt irrelevant. Så länge det handlar om digitalt arbete kan det göras varifrån i världen som helst. Vi behöver inte komma in till ett gemensamt kontor för att sitta framför varsin skärm och ”jobba” fem dagar i veckan för att prestera på topp. Jag menar att det är oviljan till förändring och bristande digital kompetens hos osäkra chefer som bromsar utvecklingen. Uttalanden som, ”Online-möten i all ära, men vad skönt det är nu när vi kan gå tillbaks till fysiska möten,” får det att krypa i skinnet på mig. Eller, ”vi har ju investerat så mycket i våra nya kontor så nu måste vi se till att få hit alla igen.”

När jag hör detta vill jag skrika rakt ut. Hallå???!!! Hur tänker ni egentligen? Har ni inte lärt er någonting – ser ni inte vad som händer i världen? Jag är helt övertygad om att de företag som kommer vara vinnare på dagens hårt konkurrensutsatta, globala marknad, är de som anammar hybridarbete.

Det är de företagen som kommer kunna attrahera spjutspetskompetens från världens alla hörn. Det är företag som investerar i, och lyckas skapa en levande och engagerande arbetsmiljö – både digitalt och fysiskt, som kommer kunna behålla sina talanger. Det är de företag som vågar utmana traditionella arbetssätt och satsar på teknisk innovation som kommer kunna erbjuda mer konkurrenskraftiga produkter och tjänster.

Det är nu vi ska ta vara på de många fördelar det hybrida arbetet för med sig, och på riktigt accelerera digitaliseringen av Sverige – men på ett genomtänkt och strukturerat sätt. Det är nu vi ska lägga grunden för en hälsosam, hållbar arbetsmiljö där vi kan jobba digitalt oavsett plats och samtidigt optimera de tillfällen då vi är tillsammans och bygger relationer. Om Sverige ska fortsätta vara ett av världens mest progressiva länder kan vi inte ha osäkra chefer med foten på bromsen som vill tillbaka till tryggheten på kontoret.

Ulrika Hedlund är vd och produktivitetsexpert på Storyals

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.