Ultra wide band får draghjälp av bluetooth

De växande kraven på höga datatakter gör att Bluetooth SIG nu öppnat dörrarna för tekniken uwb. Samtidigt pågår en maktkamp inom industrin där man ännu inte kunnat enas om en gemensam standard.

Ultra wide band, uwb, har länge betraktats som en konkurrent till bluetooth. Att Bluetooth SIG nu välkomnar uwb beror på att kraven på snabb överföring av stora datamängder mellan olika typer av apparater blir allt större. När det gäller strömmande video med hög kvalitet räcker inte bluetooth-tekniken till. Kommande produkter kommer därför att fungera med både bluetooth och uwb, detta för att produkterna ska bli bakåtkompatibla med produkter som endast har bluetooth.

– Uwb är en utmärkt teknik för korta avstånd och det verkar inte rimligt att vi ska fragmentera marknaden med ytterligare en teknik, säger Anders Edlund som är marknadschef för Bluetooth SIG.

Höga datatakter

Fördelen med uwb är att det är en sladdlös teknik som kan sända med mycket höga datatakter, det pratas om ända upp till 1,5 Gbit/s. Dessutom sänder den med låg uteffekt, vilket gör att den inte kräver så hög strömförbrukning. Det minskar också risken för störningar.

Två av de stora problemen som uwb brottats med är reglering och standardisering. I Nordamerika har den amerikanska myndigheten FCC godkänt tekniken för inomhusbruk, men i Europa och Asien har regleringsarbetet kört fast. Anledningen är att att man är rädd att uwb, eftersom den sänder på brett frekvensband, ska störa ut andra radiosändare.

– Det var meningen att Etsi skulle ta beslut om uwb redan 2003, men det verkar som om man fullständigt kört fast. Till skillnad från FCC som vill uppmuntra nya tekniker så ser Etsi sin roll att främst skydda de system som redan fått tillstånd, säger Arne Svensson, forskare på Chalmers Tekniska Högskola.

Dragkamp om standarden

Det andra problemet är standardisering där industrin delat upp sig i två läger. Knäckfrågan är vilken moduleringsteknik som ska användas, ofdm eller så kallad ds-uwb. I det ena lägret, Multiband ofdm Alliance, MBOA, finns många av de stora i branschen som Intel, HP, Microsoft och NEC. I spetsen för det andra lägret, UWB-forum, står Motorola.

– Området är alldeles för hett, framtidsutsikterna för tekniken är alldeles för stora för att den ena gruppen ska vilja ge vika för den andra, säger Arne Svensson som tror att det i stället kommer att utvecklas ad hoc-standarder där den starkaste till sist vinner.

Alla förlorar

– Det är synd, detta förlorar både konsumenterna och producenterna på, konstaterar han.

Sammantaget tycker Arne Svensson inte att framtiden för uwb ser särskilt ljus ut. Han är därför förvånad över att Bluetooth SIG nu deklarerat en satsning på tekniken. Anders Edlund är dock inte särskilt oroad över uwb:s framtid.

– Nej, vår bedömning är att problemen med reglering och standardisering kommer att lösa sig inom de närmaste två åren då vi kan ha produkter färdiga. Det här är en viktig teknik för framtiden, konstaterar han.

/Fakta/ Ultra wide band

Uwb, eller impulsradio, kan liknas vid en radioteknik för överföring av stora datamängder. Tekniken använder elektromagnetiska pulser, korta skurar av energi, som bara varar någon miljarddels sekund. Pulsen sänds över ett brett spektrum av frekvenser och effektförbrukningen är mycket låg.

Uwb kan användas som sladdersättare för överföring mellan elektroniska apparater, exempelvis för att skicka ljud och bild med hög kvalitet.

Eftersom uwb sänder över ett brett frekvensband kan den också användas för radar och positionsbestämning med stor noggrannhet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.