Uma för företag

Uma-lösningar har hittills endast vara tillgängliga för privatkunder, men nu kommer de första industriella företagslösningarna baserade på uma-tekniken. Särskilt många privatkunder har än så länge inte låtit sig lockas av uma-tekniken och hur det går på företagssidan återstår att se.

Det är företagen Kineto, leverantör av uma-teknologi (unlicensed mobile access) och Extricom, tillverkare av wlan-infrastruktur lösningar, som enligt egen utsago är först med en uma-lösning för företag. Interoperabilitetstester mellan Kinetos uma-lösning och Extricoms wlan-infrastruktur har avslutats och företagen kan nu visa hur mobiloperatörer kan utvidga sina uma-tjänsteerbjudanden till företag och kommersiella hot-spots marknader.

Enligt tillverkarna har man i tester genomfört sömlös övergång och kontinuitet av aktiva röstsamtal baserad på uma och datasessioner mellan accesspunkter i ett företags wlan-miljö.

Testerna genomfördes med multipla kommersiellt tillgängliga mobiltelefoner som hanterar uma-tekniken.

Växande intresse

– När allt fler anställda använder sin mobil som den huvudsakliga telefonen blir den totala kostnaden och prestandan av mobila tjänster av växande intresse för företagens it-avdelningar, säger Ken Kolderup på Kineto.

Om intresset för uma-lösningar verkligen blir större och om företagen nappar på det den närmaste framtiden återstår att se. Tidigare i år sa till exempel Niklas Savander, vice president mobile devices Nokia Enterprise, till Telekom idag att uma är en utvidgning av mobilnätet för operatörerna och riktar sig därför till privatanvändare (se länkade artiklar). Enligt honom vill stora företag inte binda sitt wlan till en operatör utan vill sköta sin egen kommunikation. Uma passar mindre företag och för privatanvändare i hemmen, anser han.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.