Uma i skarpt läge

Efter lyckade tester gör nu Teliasonera en kommersiell satsning på uma-baserade tjänster i Danmark. Detta innebär att kunderna kommer att kunna använda samma telefon för både fast och mobil telefoni.

Bakom lösningen står Motorola, som under sommaren fått uppdraget att bygga upp Telias komersiella system för tjänster baserade på den trådlösa standarden uma, unlicensed mobile access. Förutom Motorolas uma-infrastruktur omfattar ordern systemintegration samt underhållstjänster. Tjänsten beräknas kunna lanseras under hösten 2006.

Satsningen är en följd av de tester av uma som Motorola och Teliasonera genomfört i Danmark under 2005 och 2006. Tekniken innebär att samma telefon kan användas både i och utanför hemmet, med samma telefonnummer, adressbok och telefonsvarare. och med alla samtal samlade på en faktura. Utanför hemmet går samtalen via det vanliga mobilnätet, men när användaren kommer hem känner telefonen av hemmets trådlösa nät och kopplar istället samtalen via bredbandsuppkopplingen ut på mobilnätet. Övergången från mobilnätet till hemmets wlan sker sömlöst, utan att ett pågående samtal bryts.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.